İstanbul Valiliği ’nin okullarda öğrencilerin Cuma namazı kılması için mescit yeri ayarlanmasına ilişkin yazısı Meclis’e taşındı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, “AKP iktidarı; Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri, imam hatipleştirme politikası, ÇEDES uygulamaları. Diyanet İşleri Başkanlığı ile dini vakıf ve derneklerle yapılan protokoller ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” aracılığıyla eğitimi sistematik biçimde dinselleştirmektedir. İstanbul Valiliğinin “cuma mescidi” talimatı, bu politikanın yeni bir halkası ve daha ileri bir aşamasıdır” dedi.
Saki şu soruları sordu:
“Yönetmeliklerdeki mescit düzenlemesinin Valilik yazısıyla genişletilerek bütün eğitim kurumlarına “cuma mescidi” dayatılmasının hukuki dayanağı nedir? Bu işlem yetki gaspı değil midir?
Bakanlığınız hangi yetkiyle ibadeti “eğitim hizmetlerinin bütünleyici bir parçası” saymakta ve okulları devlet eliyle ibadet örgütlenen mekanlara dönüştürmektedir? Bunun hukuki ve pedagojik dayanağı nedir?”
ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİĞİ İÇİNMİŞ!
Önergeyi yanıtlayan Yusuf Tekin, “İstanbul'da konuya ilişkin çalışma; cuma namazına katılmak amacıyla okul saatleri içerisinde okul dışına çıkmak isteyen öğrencilerin dışarıdaki güvenlik risklerine karşı korunması, okul dışına çıkışların azaltılması ve eğitim öğretim sürecinde oluşabilecek ders saati kayıplarının önlenmesi amacıyla mevcut fiziki imkânların değerlendirilmesine yöneliktir.
Bu kapsamda mevcut okullarda derslik, laboratuvar, kütüphane, atölye, spor alanı ve öğrencilerin kullandıkları diğer eğitim ve sosyal alanların mescide dönüştürülmesi öngörülmemekte; yalnızca eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmayan boş alanların değerlendirilmesi esas alınmaktadır. İbadet alanlarının büyüklüğü de okulun mevcut fiziki imkânları çerçevesinde belirlenmektedir.”
BAKANLIĞIN POLİTİKALARINA UYGUN
BirGün'de yer alan habere göre: Valiliğin yazısının Bakanlığın genel politikaları doğrultusunda gönderildiği belirtilen yanıtta şunlar denildi: “Uygulamanın, kamu hizmetinden yararlanan kişilerin ibadetlerini serbestçe yerine getirebilmelerini sağlamak, öğrencilerin okul dışına çıkışlarını azaltarak dışarıdaki güvenlik risklerine karşı tedbir almak ve ders saati kayıplarını önlemek amacıyla yürütüldüğü,
Öğrencilerin cuma namazına katılıp katılmadığının tespit edilmesi, bu konuda yoklama veya liste tutulması ve öğrenci veya velilere inançları hakkında soru yöneltilmesinin söz konusu olmadığı bildirilmiştir.”
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yap