Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından Oktay Saral’ın görevinden ayrılması, Türkiye ile Azerbaycan arasında son günlerde gündeme gelen tartışmaları yeniden öne çıkardı. Saral, gazeteci Talat Atilla’ya yaptığı açıklamada ayrılığın Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla gerçekleştiğini belirtirken, Azerbaycan hakkındaki sözlerinin bu kararda etkili olmuş olabileceğini ifade etti.
Tartışma başörtüsü açıklamasıyla gündeme gelmişti
Süreç, Azerbaycan’da okullarda kıyafet kurallarına ilişkin düzenlemenin ardından başladı. Düzenlemenin başörtülü öğrenciler ve öğretmenler üzerindeki etkisi tartışma yaratırken, Oktay Saral da 13 Ekim’de sosyal medya hesabından konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.
Saral, başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesine karşı çıkarak uygulamayı eleştirdi. Açıklama, iki ülke arasındaki ilişkiler bağlamında siyasi tartışmalara konu oldu.
Azerbaycan’ın talepte bulunduğu öne sürülmüştü
Uluslararası basında yer alan bir haberde, Azerbaycan yönetiminin Saral’ın görevden alınmasını Ankara’dan talep ettiği ileri sürüldü. Ancak bu iddia ile Saral’ın görevinden ayrıldığını doğrulaması farklı başlıklar olarak değerlendirilmeli; kamuoyuna yansıyan bilgiler, talebin resmî olarak doğrulandığını tek başına göstermiyor.
Saral’dan dikkat çeken açıklama
Gazeteci Talat Atilla’nın aktardığı telefon görüşmesinde Saral, görevinden ayrıldığını doğruladı. Ayrılığın Azerbaycan açıklamalarıyla bağlantılı olup olmadığı sorusuna ise bunun öyle göründüğü yönünde yanıt verdi.
Saral ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla görevinden ayrıldığını ve kimseye kırgın olmadığını belirtti.
diyekonustu.com
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yap