diyekonustu.com
$ DOLAR
-
-
€ EURO
-
-
BİTCOİN
-
-
ÇEYREK ALTIN
-
-
BİST 100
-
-
GRAM ALTIN
-
-
TAM ALTIN
-
-
PETROL
-
-
ONS ALTIN
-
-
Tüm Piyasalar →

Erdoğan'ın bilgileri de sorgulanmış! MASAK soruşturmasında yeni gelişme: 3 eski başkan ifade verecek

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) kritik bilişim altyapısına ilişkin yürütülen soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. “Siyasal veya askeri casusluk” kapsamında yürütülen soruşturmada 22 kişi hakkında adli işlem başlatılırken, ilgili dönemde görev yapan 3 eski MASAK başkanının da ifadelerine başvurulacağı açıklandı.

Google Haberler'de diyekonustu.com'u takip edin Takip Et
Erdoğan'ın bilgileri de sorgulanmış! MASAK soruşturmasında yeni gelişme: 3 eski başkan ifade verecek

Paylaşma seçenekleriPaylaş

Bu haberi sosyal medya hesaplarında veya mesajlaşma uygulamalarında paylaş.

E-posta Facebook X X p Pinterest W WhatsApp T Telegram in LinkedIn @ Threads r Reddit
Yorum Yaz 0
Mail

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmanın merkezinde MASAK tarafından kullanılan Entegre Mali İstihbarat Sistemi (EMİS) bulunuyor.

Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıklamasına göre soruşturma kapsamında İstanbul merkezli ve Ankara'yı da kapsayan operasyon düzenlendi. Aralarında olayların yaşandığı dönemde MASAK Başkan Yardımcısı olarak görev yapan bir kişinin de bulunduğu 22 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.

Şüphelilerden 5'i gözaltına alınırken, yurt dışında oldukları belirlenen 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bir şüphelinin yakalanması için ise çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Soruşturmanın odağında EMİS sistemi var

Soruşturma dosyasındaki incelemelerde, MASAK'ın mali istihbarat faaliyetlerinde kullandığı EMİS üzerinde yetkisiz işlemler yapıldığı ve sistem kayıtlarının güvenliğine ilişkin sorunlar bulunduğu belirtildi.

Adli makamların incelemesine göre sistemin geliştirilmesi ve işletilmesiyle ilgili 2012-2018 döneminde bazı kişi ve şirketlerin FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasıyla bağlantılı olduğuna ilişkin tespitlere ulaşıldı.

Bakan Gürlek'in aktardığı bilgilere göre EMİS yazılımı 2012'den itibaren AGMLAB A.Ş. tarafından geliştirildi. Şirketin MRD A.Ş. ve 667 sayılı KHK kapsamında kapatılan Barış Ata A.Ş. ile ortaklık ve yönetim ilişkilerinin bulunduğu belirtildi.

Erdoğan ve bazı bakanların kayıtları incelenmiş

Soruşturmanın dikkat çeken başlıklarından biri de sistem üzerinden yapılan sorgulamalar oldu.

Teknik incelemelerde, Siyasi Nüfuz Sahibi Kişiler Listesi'ne ilişkin koruma sisteminin devre dışı bırakılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakınları ve bazı bakanlara ilişkin sorgulamalar gerçekleştirildiğinin tespit edildiği açıklandı.

Ayrıca bazı sistem kayıtlarının bütünlüğüne ilişkin şüpheli durumlar bulunduğu ve bazı veri alanlarının sonradan silinmiş olabileceğine yönelik teknik bulgular elde edildiği bildirildi.

Yönetici yetkisine sahip kullanıcıların işlemlerinin geriye dönük olarak denetlenmesini sağlayacak log kayıtlarının tutulmadığı da soruşturma kapsamında tespit edilen hususlar arasında yer aldı.

İki şirkete el konuldu

Soruşturma kapsamında AGMLAB A.Ş. ve MRD A.Ş.'ye mahkeme kararıyla el konuldu. İki şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atandı.

Soruşturmanın önemli bir diğer ayağını ise sistemin geçmişteki yönetimi oluşturuyor.

3 eski MASAK başkanı ifade verecek

Adli makamların, soruşturmanın kapsadığı dönemde MASAK Başkanlığı görevinde bulunan 3 eski başkanın ifadelerine başvuracağı bildirildi.

Bu kişilerin ifadelerinin, EMİS'in söz konusu dönemdeki yönetimi, sistemin güvenliği ve yetkilendirme süreçlerinin aydınlatılması açısından soruşturma kapsamında alınacağı belirtildi.

Soruşturmanın bundan sonraki aşamasında hem gözaltındaki şüphelilerin işlemlerinin hem de sistem üzerindeki teknik incelemelerin devam etmesi bekleniyor.

diyekonustu.com

Son Haberler

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Sonraki haber hazırlanıyor