İçindekiler
İstanbul Üniversitesi yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.
İmamoğlu’nun lisans okurken KKTC’deki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili ‘usülsüzlük’ iddiaları yeniden gündeme getirilirken, İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Bugün diplomadaki durumu görüşmek üzere toplanan İstanbul Üniversitesi yönetimi, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edildiğini duyurdu. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptaline karar verdi.
Üniversiteden açıklama
Üniversiteden şu açıklama yapıldı:
“Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir.”
İmamoğlu’nun avukatından açıklama
İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, Halk TV canlı yayınında, “Bu karar yok hükmündedir. Üniversite Yönetim Kurulu bu kararı alamaz. Fakülte yönetimi alır” dedi.
Pehlivan şunları söyledi:
“Kararı görmedik. Siteden yapılan duyuruda İstanbul Yönetim Kurulu kararından bahsediyorlar. Üniversite yönetim kurulunun böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Yok hükmündedir. Ortada aleni bir usulsüzlük var. Görevi olmaksızın bir metin yazmış ve yayınlamış. Fakülte Yönetim Kurulu alır, başka kimse alamaz.”
İmamoğlu’nun diğer bir avukatı Turan Taşkın Özer de şu ifadeleri kullandı:
“Kazanılmış hukuka uygun hakkın geri alınması mümkün değil. Üniversite açıklamasında dikkat çeken husus üniversite yönetim kurulu aldığı kararıyla demiş usule uygunluk gereği işletme fakültesi yönetim kurulu karar alması gerekirdi. İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu kararıyla iptalinden bahsediliyor. Biz de takip ediyoruz. Yeni gördük. Ancak söylediğimiz gibi hukuka aykırı olmayan şekilde kazanılmış hakkın elden alınması mümkün değildir.
Karar sonrası İmamoğlu X hesabından şu paylaşımı yaptı:

Mansur Yavaş: Adaylık kararımı askıya aldım
Kararın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan açıklama geldi. Mansur Yavaş, X hesabından şu açıklamayı yaptı;
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız, yol arkadaşım Sn. Ekrem İmamoğlu’nun hukuka ve tüm mevzuata uygun diplomasının iptal edilmesine ilişkin karar sonrası Türkiye demokrasisi maalesef bir başka evreye geçmiştir. Hatırlatmak gerekir ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali kararı hakkında açıklamada bulundu.
Özel: Ekrem İmamoğlu’nun arkasındayız
Özel yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Bir kara lekedir. Buradan bize motivasyon çıkar. Başka bir şey çıkmaz. 23 Mart’ta 1 milyon 750 bin iüyemizle adayımızı belirleyeceğiz Ekrem Başkan adayımızdır. Birileri onda korkup kurtulmaya çalışıyor diye biz motivasyonumuzdan kaybetmeyiz. Ben 1 milyon 750 bin üyemizi daha büyük kararlılıkla, daha büyük coşkuyla pazar günü Ekrem Başkan’a sahip çıkmasını bekliyorum. Bundan sonraki sürecin hukuki yolu açıktır. İdari yargı da bu yanlış hesabın en kısa sürede döneceğini ve kararın geri döneceğini umuyorum. Zaten Anayasa Mahkemesi’nde benzer kararlar var. Ekrem Başkan burada fail değil mağdurdur. Yapılan işlem hukuki değil siyasidir. Siyasi olarak da en net kararımızı vereceğiz. Kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Ekrem İmamoğlu’nun arkasındayız. “


Ayrıntılar eklenecek…
diyekonustu.com