Türk sinemasında yarım asrı aşan kariyeriyle iz bırakan Kadir İnanır, düzenlenen törenlerin ardından sevenlerinin duaları eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren usta sanatçı için ilk tören Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi.
Sanat camiasının yanı sıra siyaset, spor ve kültür dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı törende duygusal anlar yaşandı. Törenin ardından İnanır’ın naaşı cenaze namazı için Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ne götürüldü.

Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi
İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Kadir İnanır, Ulus Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye katılan binlerce seveni usta oyuncuya son görevini yerine getirirken, cami çevresinde zaman zaman yoğunluk oluştu.

Bakan Ersoy: Yeşilçam’ın altın dönemine veda ediyoruz
Cenaze namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kadir İnanır’ın yalnızca başarılı bir oyuncu değil, Türk sinemasının hafızasında özel bir yere sahip isimlerden biri olduğunu belirtti. Ersoy, İnanır’ın vefatının Yeşilçam’ın unutulmaz dönemlerinden birine veda anlamı taşıdığını ifade etti.

Jülide Kural: En büyük vasiyeti barıştı
Harbiye’deki törende konuşan hayat arkadaşı Jülide Kural, Kadir İnanır’ın yaşamı boyunca halkların bir arada yaşamasını savunduğunu söyledi. Kural, sanatçının en büyük vasiyetinin barış olduğunu belirterek bu düşüncenin bundan sonra kendileri için bir sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Sanat ve siyaset dünyası yalnız bırakmadı
Veda törenine çok sayıda sanatçı, siyasetçi ve kamu yöneticisi katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’nın yanı sıra farklı siyasi partilerden isimler de törende hazır bulundu.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptığı değerlendirmede, Kadir İnanır’ın yalnızca sinemadaki başarılarıyla değil, toplumsal meselelerdeki duyarlılığıyla da hatırlanacağını söyledi.
Yeğeni Soner Arıca ise yaptığı açıklamada, Kadir İnanır’ın milyonlarca insan için örnek bir figür olduğunu belirterek, “Sadece ailemizin değil, bütün ülkenin ağabeyiydi” ifadelerini kullandı.

Siyasilerden peş peşe taziye mesajları
Kadir İnanır’ın vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda siyasi isim taziye mesajı yayımladı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yayımladıkları mesajlarda usta oyuncunun Türk sinemasına bıraktığı mirasa dikkat çekti.
Sanat dünyasından Cem Yılmaz başta olmak üzere birçok isim de sosyal medya üzerinden yayımladıkları mesajlarla İnanır’ı andı.

Sağlık mücadelesi uzun sürdü
77 yaşındaki Kadir İnanır, 14 Mayıs’ta zatürre nedeniyle hastaneye kaldırılmış, ilerleyen günlerde akciğer enfeksiyonunun ağırlaşması üzerine yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Doktorların bir süre beklemeyi tercih ettiği entübasyon işlemi ise sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine uygulanmıştı.
Daha önce 2024 yılında geçirdiği beyin damar tıkanıklığı nedeniyle uzun süre tedavi gören usta oyuncu, bu sürecin ardından taburcu edilmişti. İnanır, 26 Haziran’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

180’i aşkın filmle Türk sinemasına damga vurdu
15 Nisan 1949’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde dünyaya gelen Kadir İnanır, 1970’li yıllarda başladığı sinema kariyerinde 180’den fazla yapımda rol aldı. “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Yılanların Öcü”, “Bir Yudum Sevgi”, “Ah Güzel İstanbul” ve “Tatar Ramazan” gibi unutulmaz filmlerdeki performansıyla Türk sinemasının en önemli oyuncuları arasında yer aldı.
Kariyeri boyunca çok sayıda ödüle layık görülen İnanır, Altın Portakal, Altın Koza ve Ankara Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerinin yanı sıra yaşam boyu onur ödülleriyle de ödüllendirildi. Bugün ardında yalnızca yüzlerce film değil, Türk sinema tarihine damga vuran güçlü bir miras bırakarak sevenlerine veda etti.
diyekonustu.com
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yap