CHP’de Ankara merkezli yeni bir siyasi hareketlilik yaşanıyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş, 23 Eylül 2026’da yaptığı açıklamayla CHP üyeliğinden ayrıldığını ve siyasi çalışmalarını bağımsız olarak sürdüreceğini duyurdu. Yavaş’ın kararının ardından Ankara’daki bazı ilçe belediye başkanları da parti üyeliklerinden ayrıldıklarını açıkladı.
8 ilçe belediye başkanı CHP’den ayrıldı
Gün içinde yapılan açıklamalarla CHP’den istifa eden Ankara ilçe belediye başkanları şöyle:
Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap
Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç
Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya
Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu
Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak
Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın
Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör
Bu isimlerin ardından Ankara’da CHP’den ayrılan belediye başkanlarının sayısı Mansur Yavaş ile birlikte 9’a ulaştı.
Yavaş: Siyasi yoluma bağımsız devam edeceğim
Mansur Yavaş, CHP’den ayrılık kararını sosyal medya hesabından duyurdu. Yavaş açıklamasında, siyasi yoluna bağımsız olarak devam edeceğini ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüreceğini belirtti.
Yavaş, kararının ardından yaptığı açıklamada seçmen iradesine vurgu yaparak Ankara’da kendisine oy veren veya vermeyen tüm vatandaşlara hizmet etmeyi sürdüreceğini ifade etti.
Nallıhan Belediye Başkanı Güngör son isim oldu
İstifa zincirinin son halkası Nallıhan’dan geldi. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, CHP üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.
Güngör, kararını ekibi ve yakın çalışma arkadaşlarıyla yaptığı değerlendirmelerin ardından aldığını belirterek, Nallıhan’a daha iyi hizmet edebilme amacıyla siyasi parti üyeliğini sonlandırdığını ifade etti.
Ankara’da siyasi tablo değişti
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra 16 ilçe belediyesinde seçimi kazanmıştı. Son istifalarla birlikte Ankara’daki CHP’li ilçe belediye başkanlarının sayısında önemli bir değişiklik yaşandı.
İstifa eden belediye başkanlarının belediye başkanlığı görevlerini bağımsız olarak sürdürüp sürdürmeyecekleri ve bundan sonraki siyasi süreçte izleyecekleri yol ise önümüzdeki dönemde netleşecek.
Kılıçdaroğlu ve Özel’den ilk tepkiler
Mansur Yavaş’ın CHP’den istifa etmesinin ardından eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’den de açıklamalar geldi. Kılıçdaroğlu, Yavaş’ın kararını değerlendirirken, “İstifa tek taraflı bir işlemdir. Kendi siyasal tercihi” ifadelerini kullandı. Daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise Yavaş’ın “Seçmenin iradesine sadakat, siyasetin namusudur” sözlerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu değerlendirmeye kendilerinin de katıldığını belirtti.
Özgür Özel'den Yavaş'a telefon
Özgür Özel ise Yavaş ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, bundan sonraki süreçte Yavaş’ın ve CHP’den ayrılan belediye başkanlarının alacağı kararlara saygı duyacaklarını söyledi. Özel, Yavaş’ın açıklamalarında seçilmişlik vurgusu yaptığını belirterek, “Tarihin doğru tarafında durmuştu. Biz de bunu kıymetlendirdik. Aynı noktadayız” dedi.
diyekonustu.com