İçindekiler
- 1 Zelandiya nedir?
- 2 Zelandiya nerededir?
- 3 Zealandia ne zaman keşfedildi?
- 4 Zealandia ismini kim verdi?
- 5 Zelandiya’nın özellikleri
- 6 Dünyanın 8 ana kıtası neresidir?
- 7 Saklı kıta diye bir şey var mı?
- 8 8 kıta ne zaman bulundu?
- 9 Pangea kıtası nerede?
- 10 Pasifik Okyanusu hangi kıtada?
- 11 Avustralya kıtasında kaç ülke var?
- 12 Asya’da hangi kıtalar vardır?
- 13 Antarktika kıta mı?
- 14 Türkiye’de kaç kıta var?
- 15 Yedi kıta hangileri?
Zelandiya nedir?
Zelandiya, bazı bilim insanlarınca dünyanın sekizinci kıtası olarak öneriliyor.
Zelandiya nerededir?

Zelandiya (veya yerli Maori dilinde Te Riu-a-Māui), Avustralya’nın doğusunda ve günümüzdeki Yeni Zelanda’nın altında yer alan 5 milyon kilometre karelik bir kıta. Yeni Zelanda’nın kuzeyi, Güney Adası ve Yeni Caledonia da bu kara parçasına bağlı.
Zealandia ne zaman keşfedildi?
Bilim insanları, su altında yayılan bu kütleyi 1990’larda keşfetti ve ardından da 2017 yılında resmî kıta statüsü verdi.
Zealandia ismini kim verdi?
Bu ismi ilk olarak Bruce Luyendyk tarafından önerildi, kıta olarak öneren ilk bilim insanı ise Hamish Campbell.

Zelandiya’da yapılan incelemeler
Araştırmacılar bir kara parçasının kıta sayılabilmesi için şu kriterleri inceliyorlar:
Normal okyanus tabanından daha kalın bir kabuk olması
Kendine özgü bir jeolojiye sahip olması
İyi tanımlanmış bir bölge olması
Okyanus tavanından ne kadar yüksek olduğu
Zealandia, yaklaşık 5 milyon kilometre karelik yüz ölçümüyle Avustralya kıtasının üçte birine denk düşüyor.
Zelandiya’nın özellikleri
Zelandiya’nın yüzde 94’ü suyun altında bulunuyor.
Zelandiya coğrafi bir kıtadır.
Yer tabanının okyanus tavanına göre yüksek olması.
Kaya tiplerindeki çeşitlilik.
Okyanus tavanını çevreleyen daha ince yarıklar.
Alanı çevreleyen sınırların mikro kıtadan çok kıtaya işaret etmesi.
Yeni Zelanda’ya ait Kuzey ve Güney Adaları, Yeni Kaledonya ve diğer adalardan ibaret kara kısmından oluşan yaklaşık 4.9 milyon kilometrekarelik alan kaplar.
Dünyanın 8 ana kıtası neresidir?

Ders kitaplarında adları geçen 7 kıta; Asya, Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika, Antarktika, Okyanusya (Avusturalya)’dır. Her ne kadar kıta olarak kabul edilmese de 8. kıta olarak lanse edilen kıtanın adı da Zelandiya (Zealandia)’dır.
Saklı kıta diye bir şey var mı?
Bu hafta jeologlar ‘dünyanın saklı kıtası’ unvanıyla anılan Zealandia’ya ulaşarak burada yerin altını araştıracakları bir çalışmaya başlayacaklar. Zealandia yüzde doksanı sular altında bulunan, 4.9 milyon kilometrekare büyüklüğünde bir kıtasal kabuk bölgesi. Zealandia 85 milyon yıl önce ayrı bir kıta haline geldi.
8 kıta ne zaman bulundu?
Jeofizikçi Bruce Luyendyk bu kavramı 1995’de icat etti. Luyendyk daha önceleri ‘Business Insider’a’ aslında bu terimi yeni bir kıtanın tanımlaması amacıyla seçmediğini söyledi. Aslına bu terim, Yeni Zelanda ve süper kıta Gondvana’dan 85 milyon yıl önce kopmuş, su altında kalan yerkabuğu parçalarını kastediyordu.
Pangea kıtası nerede?
Hem Avustralya hem de Hindistan halen kuzeydoğu yönünde yılda 5–6 cm. bir hızla ilerlemektedir. Antarktika yaklaşık ya da tam olarak Pangea’nın biçimlendiği 280 my’dan bu yana Güney Kutbu’nda bulunmaktadır.
Pasifik Okyanusu hangi kıtada?

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya’yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Avustralya kıtasında kaç ülke var?
Okyanusya kıtası üzerinde toplam 15 ülke yer almaktadır.
Asya’da hangi kıtalar vardır?
Asya kıtasının Avrupa ve Afrika kıtaları ile kıta sınırları bulunmaktadır. Bu sınırda yer alan ve hem Asya kıtasında hem de Avrupa kıtasında toprağı bulunan ülkeler bulunmaktadır. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı gibi dünyanın en alçak noktası olan Lut Gölü de Asya kıtasında yer almaktadır.
Antarktika kıta mı?
Antarktika, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya’nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.
Türkiye’de kaç kıta var?
Bu sebepten dolayı Türkiye iki kıtada toprağı bulunan ender ülkeler arasında yer almaktadır. İstanbul ve Çanakkale boğazları ile beraber Türkiye Asya ile Avrupa kıtasını birbirinden ayırmaktadır. Dünya’nın gizemli sekizinci kıtası, çoğu geleneksel haritada görünmüyor; çünkü karasal kütlesinin %95’i, Pasifik Okyanusu’nun binlerce metre altına batmış durumda. Bu yeni haritalar, Zelandiya’nın derinlik eğrisinin yanısıra, tektonik tarihini de ortaya çıkarıyor ve yanardağ faaliyetleri ile tektonik hareketlerin, kıtayı milyonlarca yılda nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Derinlik eğrisi haritasının verileri, Seabed2030 (Denizyatağı) projesi tarafından sağlanmış. Bu küresel girişim, bütün okyanus tabanının haritasını 2030 itibariyle çıkarmayı planlıyor. Projenin yaklaşık yüzde 20’si tamamlanmış.
Yedi kıta hangileri?

Dünyanın yedi kıtası şunlardır:
Avrupa
Afrika
Antarktika
Asya
Kuzey Amerika
Güney Amerika
Avustralya
İlginizi çekebilir;
Dünya’nın gizemli sekizinci kıtası, çoğu geleneksel haritada görünmüyor; çünkü karasal kütlesinin %95’i, Pasifik Okyanusu’nun binlerce metre altına batmış durumda.
Zelandiya (veya yerli Maori dilinde Te Riu-a-Māui), Avustralya’nın doğusunda ve günümüzdeki Yeni Zelanda’nın altında yer alan 5 milyon kilometre karelik bir kıta. Bilim insanları, su altında yayılan bu kütleyi 1990’larda keşfetmişler ve ardından da 2017 yılında resmî kıta statüsü vermişler. Yine de bu “kayıp kıta”, Atlantisvari coğrafyası sebebiyle hâlâ büyük oranda bilinmiyor ve kıtanın üzerinde yeterince çalışılmamış.
Şimdiyse Yeni Zelanda hükümetinin sahibi olduğu bir coğrafi tehlike araştırma ve danışma kurumu olan GNS bilim, kayıp kıtayı eşi görülmemiş detaylarla yakalayan yeni haritalar ve etkileşimli araçlarla birlikte Zelandiya’yı (en azından farkındalık anlamında) yükseltmeyi umuyor.
Bu yeni haritalar, Zelandiya’nın derinlik eğrisinin yanısıra, tektonik tarihini de ortaya çıkarıyor ve yanardağ faaliyetleri ile tektonik hareketlerin, kıtayı milyonlarca yılda nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Derinlik eğrisi haritasının verileri, Seabed2030 (Denizyatağı) projesi tarafından sağlanmış. Bu küresel girişim, bütün okyanus tabanının haritasını 2030 itibariyle çıkarmayı planlıyor. Projenin yaklaşık %20’si tamamlanmış.
Takım ayrıca, her iki haritanın da etkileşimli hallerini yeni bir Zelandiya internet sayfasında yayınlamış. Birkaç dakikanızı ayırıp bu hiper detaylı görüntülerde etrafa tıklayın ve biri size ne yaptığınızı sorarsa, onlara “Dünya’nın kayıp kıtasını keşfediyorum” deyin.
Brandon Specktor/Live Science. Ç: O.