Haber ara

Select theme:
COVID-19

Yeni başkandan ilk açıklama: Sağlık çalışanları ölüyor, Covid-19 meslek hastalığı ilan edilmeli

Yeni başkandan ilk açıklama: Sağlık çalışanları ölüyor, Covid-19 meslek hastalığı ilan edilmeli diyekonustu

| 2020-08-20 04:29:00
Yeni başkandan ilk açıklama: Sağlık çalışanları ölüyor, Covid-19 meslek hastalığı ilan edilmeli

Yeni başkandan ilk açıklama: Sağlık çalışanları ölüyor, Covid-19 meslek hastalığı ilan edilmeli

diyekonustu.com Genel Yayın Yönetmeni ve Gazete Gerçek Haber Müdürü Tolga BİRGÜCÜ'ye konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun, dünyada 2 milyonun üzerinde insana enfekte olan ve yaklaşık 800 bin kişinin ölümüne neden olan yeni tip korona virüsü (Kovid-19) pandemisiyle ilgili konuştu. Normalleşme sürecinin ardından ‘İkinci dalga’ olarak tanımlanan artışları değerlendiren Başkan Funda Furtun, Türkiye’de açıklanan rakamların gerçek rakamların yarısı kadar olduğunu kaydetti. Korona virüs nedeniyle sağlık çalışanlarında da ölüm rakamlarının artışa geçtiğini ifade eden Başkan Furtun, Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması gerektiğinin altını çizdi.

‘NORMALLEŞME SOSYAL MESAFEYİ KALDIRDI’

 

Başkan Funda Furtun, “Türkiye’de genelinde son dönemde korona virüsü tanısı alan ve hastanede tedavi gören hasta sayılarında bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu artışı çeşitli illerde çalışan hekim arkadaşlarımızdan bize gelen verilerden gözlemliyoruz. Ülkemizde, Haziran ayı başından buyana ekonomik kaygılarla bir normalleşme süreci başlatıldı. Bu süreç çok hızlı şekilde ilerledi. Bu kapsamda gerçekleşen turizm hareketleri, toplu ibadetler, sosyal aktiviteler, düğünler, asker uğurlamaları, bayram ziyaretleri, taziyeler gibi aktivitelerin hepsi sosyal mesafeyi ortadan kaldırdı. Bu yasaklamalar olmadığı için korona virüsten korunma sorumluluğu tamamıyla kişilerin duyarlılığına kaldı” diye konuştu.

'AÇIKLANAN RAKAMLAR YARIDAN AZ’

 Normalleşme süreciyle beraber, ameliyat olmayı sırada bekleyen bir çok hastanın da müracaatlarının başladığına dikkati çeken Başkan Funda Furtun, “Süreç devam ederken, aynı zamanda hastanelerimizdeki pandemi servislerinin sayısı azaltıldı. Yani yoğun bakım kapasiteleri ve yatak sayılarımız azaltıldı. Şu anda Kovid-19 saptama oranı yüzde 40. Hal böyle olunca, mevcut bildirilen yani resmiyete yansıyan hastalık ve ölüm oranlarının yarıdan az olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

‘ARTIK HASTANELER TALEPLERİ KARŞILAYAMIYOR

 Türkiye genelindeki test uygulamasının azaldığını söyleyen Başkan Funda Furtun, “Özellikle temaslılara yapılan testler artık yapılmıyor. Temaslılara test yapılmadığı için, hastalığı bulaştırma olasılığı yüksek olan bu kişiler yeni hasta olarak tespit edilemedi. Ülkemizde hasta yatırma endikasyonları daraltıldı. Zatürresi olmayan hafif vakaların hastanelerde yatırılmama kararı alındı. Bu da vakaların turkuaz tabloya (günlük rakamlara) yansımamasını başlattı. Yeni vakalar yansımayınca da vatandaşımız olayın ciddiyetini algılayamamaya başladı. Maalesef hastalığı yok saymalar ve inkar etmeler son dönemde arttı. Artık bunu söyleyebiliriz; haberlerden, 112’den, acil servislerden ve bizlere gelen hasta akışından biliyoruz, yoğun bakım üniteleri, hastane yatakları hasta sayısını karşılamada yetersiz kalmaya başladı. Bu bilgi kamu yöneticileri tarafından da paylaşılmıyor. Dolayısıyla İnsanlar durumun ciddiyetini algılayamıyor” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIKÇILARIN ÖZLÜK HAKLARI GASP EDİLİYOR’

 Korona virüsle mücadele kapsamında büyük çaba, özveri ve insanüstü gayretle çalışan sağlık çalışanları olduğunun altını çizen Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Furtun, şöyle devam etti: “Maalesef gayretle çalışan bu sağlıkçılara rağmen, Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulamasından Doğan Sorumluluk Kanun Teklifi ortaya konuldu. İnsanlar üstün bir gayretle çalışırken karşılarına böyle bir yasa teklifi çıkartıldı. Bu teklif tüm sağlık çalışanlarının moralini bozdu. Sağlıkçıların motivasyonu bitti. O yüzden de istifalar başladı ve sağlık çalışanları bazında ölümler de artmaya başladı. Kısacası sağlık çalışanları süreçte gerçekten artık bitti ve tükendiler. Kanunda bize göre çok saçma teklifler var. Sağlık çalışanları arasında virüsten kaynaklı ölümler artarken, halen Kovid-19 bir meslek hastalığı olarak sayılmıyor. Yani kısacası sağlık çalışanlarının özlük hakları gasp ediliyor. Son olarak özetle, özellikle temaslıların testleri yapılmalı. Korona virüs mücadelesi kişilere bırakılmamalı ve kamusal kısıtlamalar getirilmelidir. Kovid-19, sağlık çalışanları ve hekimler için meslek hastalığı ilan edilmelidir. En önemlisi pandemi yönetimi şeffaf olmalı ve veriler gerçekçi paylaşılmalıdır. İşte o zaman halkımız olayın boyutunu ve ciddiyetini tamamıyla kavrayacaktır.”

DAHA FAZLA