İçindekiler
TOLGA BİRGÜCÜ (ÖZEL HABER) – Samsunda ilk olarak Canik Hamidiye Hastanesi olarak 1902 yılında Osmanlı Sultanlarından II. Abdülhamit tarafından yaptırılan, sonraki süreçte Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren ve 14 yıl önce çıkan yangında hasar gören tarihi yapı kaderiyle yüzleşiyor.
MADDE BAĞIMLILARININ MESKENİ HALİNE GELDİ
İlkadım ilçesi Unkapanı Mahallesinde yer alan kente uzun yıllar hizmet veren koruma altındaki yapı, madde bağımlılarının meskeni haline geldi. Son hali içler acısı olan tarihi yapı, bakımsızlıkla boğuşuyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 4 YILDIR PROJEYİ HAYATA GEÇİREMEDİ
Öte yandan 2018 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, tescilli binanın restore edilmesi yönünde bir projelerinin olduğunu kamuoyuna duyurmuştu. Söz konusu restore projesinde, tarihi binayı çevreleyen 3 hektarlık bahçesinin de Kent Park olarak kente yeniden kazandırılması düşünülüyordu. Proje 4 yıldır hayata geçirilemedi.
BURASI SIRBİSTANDA DEMEK ÇOK İSTERDİM
Tarihi yapının son durumuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan tarihçi sosyolog Emin Günaydın, Şehr-i Samsunun güzel insanları, bu bina II. Abdulhamit döneminde inşa edilmiş, Guraba daha sonra Hamidiye Hastanesi, sonraki dönemlerde Memleket, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi. Burası Bulgaristanda veya Sırbistanda demek çok isterdim ama Samsunun göbeğinde. Sâhipsiz olan memleketin batması haktır; Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır ifadelerini kullandı.
KORUMA ALTINDAKİ YAPININ TARİHÇESİ
Hastane Mahallesinde bulunan ilk ismi Canik Hamidiye Hastanesi olan ve 1902 yılında tamamlanan binada, 1908 yılında Opr. Dr. Yorgaki Beyin hastaneye ilk baştabip olarak atanmasıyla ismi Canik Gureba Hastanesi oldu. 1.Cihan Harbi sırasında hastane faaliyetleri kısa bir süre durduruldu. 1919 yılında İngilizlerin Samsunu işgallerinde Amerikalılar hastaneye el koydu. 1920 yılında Amerikalılar Samsunu terk ederken hastaneyi bir kurula devrettiler. Cumhuriyetin ilânı ile hastane 1924 yılında özel idareye devredildi ve Samsun Millet Hastanesi ismini aldı.
Hastane 1954te Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına verildi ve ismi Samsun Devlet Hastanesi oldu. Samsun Devlet Hastanesini onarmak ve yeni ek tesisler ilâve etmek üzere 1963 yılında Samsun Devlet Hastanesi Yardım Derneği kuruldu. Bu dernek ilk önce 30 yataklı ek bir bina inşa ederek hastanenin yatak sayısı 80e çıkartıldı. 1970 yılında yatak sayısı 160 oldu. 1970 yılında devlet hastanesinin başka yere taşınmasıyla bir süre boş kalan bina da 1971 yılı Mayıs ayında Karadeniz Bölgesi Ruh Sağlığı hizmete sokuldu. İsmi daha sonra Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi olarak değiştirildi. 1980 yılında hastanenin ismi Karadeniz Bölgesi unvanı kaldırılarak Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi yapıldı.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber