Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in, Samsun’da 35 civarında çeşme yaptırdığı ortaya çıktı. İlkadım İlçesi Pazar Mahallesi Subaşı bölgesinde olan ancak tarihe direnemeyen Hamidiye Çeşmesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) önü Buğday Pazarı mevkiinde yer alan Abdullah Paşa Çeşmesi bunlardan sadece iki tanesi.
ÇOĞUNU 1893-1897 YILLARINDA YAPTIRDI
“Sultan II. Abdülhamit’in Hayır Eserleri” içerikli Salnamelerde; Abdulhamid’in Samsun’da 35 çeşme yaptırdığı ortaya çıkıyor. Ayrıca, günümüze ulaşan bilgiler arasında Abdülhamid’in 1893’ten itibaren Anadolu’nun her yerine çeşitli hayır kurumları yaptırdığı da biliniyor.
SAMSUN’A KAZANDIRDIĞI BAZI ESERLER
Samsun Havza Maarif Kaplıcası, Samsun-Bağdat Şosesi (1883), Harput-Mezre-Samsun yolu (1883, Samsun Süleyman Paşa Medresesi (1904), Samsun İdâdîsi 1892’de Mutasarrıf Cavit Bey döneminde, mevcut rüştiye beş sınıflık liva idâdîsine dönüştürüldü. 1912’de Samsun Lisesi olarak adlandırılan binanın inşasına başlanmış ve 1912-1913’de “Ticaret İdâdîsi”ne çevrilmiştir. 1914’te Sultanîye dönüştürüldü. I. Dünya Savaşı sırasında hastahaneye çevrildi. Samsun Guraba Hastahanesi Sultan II. Abdülhamid’in 25. cülus yıldönümü nedeniyle temeli atılan yapı Büyük Guraba Hastahanesi olarak adı geçti. Millet ve Devlet Hastahaneleri olarak anılan yapı günümüzde, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesi olarak biliniyor ve iki katlı kâgir bir yapı durumunda.