İçindekiler
Samsun’un İlkadım ve Canik ilçesi sınırını oluşturan Mert Irmağı, çevresel ve diğer atıklar nedeniyle ciddi oranda kirlendi. Kentin simgelerinden biri olan Canik ve İlkadım ilçelerinin sınırını oluşturan Mert Irmağı, özellikle yaz sıcaklarının yaşandığı son günlerde kirlilik nedeniyle çevreye büyük ölçüde koku yaymaya devam ediyor. Bölgeden geçen, işletmesi olan ve yine bu bölgede yaşayan binlerce insanın şikayet ettiği ırmaktaki kirlilik üzerine açıklama yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Hiç bir yönetici bu rezaleti nasıl görmüyor, belediye başkanı buradan hiç mi geçmiyor, meclis üyeleri hiç mi bu çevreden yürümüyor?” diyerek tepki gösterdi.
‘BU AYIBI YILLARDAN BERİ YAŞIYORUZ’
Mehmet Özdağ, “Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde akarsular ve nehirler merkezinden aktıları kentlere kimlik katarlar, kişilik ve değer kazandırırlar. Bu tür akarsular kent yaşamına hoşluk katarlar. Samsun’daki Mert Irmağı’na baktığımızda kentin merkezi denilebilecek bir noktadan geçip, Karadeniz’e akmaktadır. Böyle bir ayıbı yıllardan beri yaşamak bizleri derinden üzüyor. Sadece şimdiki belediye yönetimi için söylemiyorum; bu kenti 20 yıldır aynı anlayış yönetiyor, her şeyi kendisi bilen, sandıktan çıkan sonuca göre değerlendiren, kentteki Sivil Toplum Kuruluşlarının diğer kuruluşların düşünce ve görüşlerini önemsemeyen, rant var ise o projeye eğilen, kısacası kenti bu kadar uzun bir süredir kimliğine değer katmayan bir anlayış yönetiyor. Mert Irmağı bunun özetlerinden sadece bir tanesidir” diye konuştu.
‘KENTİN YÖNETİCİLERİ NEREDE YAŞIYOR?’
“Hiç bir yönetici bu rezaleti nasıl görmüyor, belediye başkanı buradan hiç mi geçmiyor, meclis üyeleri hiç mi bu çevreden yürümüyor?” diyen SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Bu duruma ne denilebilir ki, nerede yaşıyor bu kentin yöneticileri? Irmağın yaydığı koku bir tarafa, insan sağlığı ve çevre kirliliği gibi bir çok zarar kenti vurmaktadır. Bu konuyu neresinden tutarsanız tutun, hezeyandır. Kentin ihtiyacı ve önceliği değilken, mevcut stadyum yıkılarak 31 milyon liraya bu alan. Millet Parkı’na dönüştürülmüştür. Kentin değeri olan bu stadyum parktan öte halka açılabilirdi. Kısacası kamusal kaynakların kim ve ne için kullanıldığının sorgulanması gerekiyor. İnsanların yönetici seçerken, çok iyi düşünmeleri gerekiyor. Kente yapılacak hizmetlerde rantı olmayan başkanlar seçmesi gerekiyor. Mert Irmağı çevresindeki mahalle muhtarlarının ve insanların anayasal hakları gereği, buradaki kirliliğin kaldırılması için savunma yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
KARADENİZ’DE BALIKÇILIĞI DA VURURUYOR
Mert Irmağı’nın Karadeniz’e aktığına dikkati çeken SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Mert Irmağı’nın Karadeniz’e döküldükten sonra akıntı yönü batıdan doğuya doğrudur. Dolayısıyla bu kirlilik, balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Tekkeköy ilçe sahillerine doğru yayılmaktadır. Konu gerçekten sadece koku değil. Mert Irmağı’ndan yaşanan kirlilik konusu, tüm ekosistemin zarara uğramasıdır. Kentte yerel balıkçılığı yok edecek dolgu alanları gibi bir çok uygulamaya imza atılmışken, bir de kirlilikle bu sorunları katmerliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘GÖREVLERİNİ YAPANA KADAR TAKİPTEYİZ’
Mehmet Özdağ, son olarak ise “SAMÇEP olarak konunun takipçisi olacağız. Muhattabımız Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’dür. Kamu kaynaklarından maaş alan kamu görevlilerini, görevlerini yapana kadar takipte olacağız. Mert Irmağı, bu kentin bir değeridir ve bizler bu değerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.