Kanser tedavisinde sıkça kullanılan ve hayati öneme sahip akıllı ilaçlar konusunda, hastalar ile SGK arasındaki dava süreçleri hakkında hayati gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Daha önce mahkemeler tarafından verilen tedbir kararları ile hastalar ilaçlarına ulaşabilirken, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin yeni kararı bu süreci zorlaştırıyor. Gazete Arena’ya süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsun Barosu Avukatı Erman Necati Tekcan, ilaç kullanım raporuna binaen verilen tedbir kararlarının artık sadece üniversite hastanesinden alınan raporla verilebileceğini söyledi.
YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
İlaç davalarıyla ilgili kararı paylaşan ve karar hakkında detaylı bilgi veren Samsun Barosu Avukatı Erman Necati Tekcan, “Bölge Adliye Mahkemeleri arasında yaşanan görüş ayrılıklarını gidermek amacıyla Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 06 Aralık 2024 tarihli kararında, ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması için artık yalnızca üniversite hastanelerinden alınan sağlık raporlarının geçerli olacağını belirtti. Özel hastanelerden alınan raporlar, SGK tarafından tıbbi otorite olarak kabul edilmeyecek. Hastalar, tedavi sürecinde ilaçları temin edebilmek için öncelikle SGK’ya başvuruyor, ardından olumsuz yanıt almaları halinde dava açarak mahkemelerden ihtiyati tedbir kararı talep ediyordu. Yeni kararla birlikte, özel hastane raporlarının geçersiz sayılması hastaların ilaçlara ulaşmasını daha da zorlaştıracak” diye konuştu.
“İHTİYATİ TEDBİR KARARLARINDA YENİ ÖLÇÜLER”
Gazete Arena’ya konuşan Avukat Erman Necati Tekcan, Yargıtay kararının içeriğini değerlendirerek şunları söyledi: “Hayati önem taşıyan kararda; hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından karşılanmasıyla ilgili davalarda, ihtiyati tedbir kararlarının dikkatli değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Davanın esasını etkileyecek ve SGK’nın hak kaybına neden olabilecek tedbir kararlarının verilmemesi gerektiği eklenmiştir. Özellikle, iddia edilen ilacın mevcut tedavi yöntemlerinden daha etkin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmadan tedbir kararı alınmasının hatalı olacağı ifade edilmiştir.”
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDEN RAPOR ŞARTI
Avukat Tekcan, şöyle devam etti: “Yargıtay içtihatlarına göre, kanser tedavisinde kullanılacak ilaçların hayati öneme sahip olup olmadığı konusunda yalnızca üniversitelerin tıbbi onkoloji bölümlerinden alınacak sağlık kurulu raporlarının esas alınması gerekiyor. Mevcut raporlar arasında çelişkiler olması durumunda, bunların giderilmesi gerektiği belirtiliyor. Hastanın sağlığına kavuşması veya iyileşmesi kesin bir sonuç doğurmasa bile, ilacın mevcut yöntemlere göre sürekli olarak daha etkin ve tıbben zorunlu olduğunun bilimsel verilerle desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.”
‘SOSYAL DEVLET İLKESİ’ VURGUSU YAPTI
Avukat Erman Necati Tekcan, “Söz konusu karar özetle, ilaç kullanım raporuna binaen verilen tedbir kararlarının artık sadece üniversite hastanesinden alınan raporla verilebileceğini; özel hastanelerden alınan raporların yeterli bir tıbbi otorite tarafından verilmediğini öne sürüyor. Yani anlayacağımız o ki artık hekimin ünvanın artık ne olduğu önemli değil, reçete edilen ilaçların SGK tarafından karşılanması isteniyorsa; üniversite hastanelerinden rapor almaları gerekmektedir. Devletimizin bizlere sağlaması gereken sosyal devlet ilkesi ve sağlıklı yaşam hakkı tesisi konusundaki tutumu hakkındaki yorumları da sizlere bırakıyorum” diye konuştu.
diyekonustu.com