Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi, adliye çalışanlarının intiharlarıyla ilgili açıklama yaptı. Şube Başkanı Yılma Tuluk, intiharların 2017 yılından buyana yüzde 100 arttığını ve Samsun'da 22 Haziran'da yaşanan Samsun Adliyesinde çalışan Levent Tolga Çiçek intiharının araştırılması gerektiğini söyledi.
TOLGA BİRGÜCÜ - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi, adliye çalışanlarının intiharlarıyla ilgili açıklama yaptı. Şube adına açıklamayı okuyan Başkan Yılmaz Tuluk, Adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, hak aramanın yasaklandığı, yargı emekçileri olarak hakim, savcı, katip ve mübaşirlerden oluşan mahkeme heyetlerinde ve teknik, sağlık, memur olarak 2017 yılından itibaren intihar vakaları yüzde 100 artmıştır. İşkolumuza bağlı İçişleri Bakanlığında sendikalara üye olamayan polisler birinci sırada, infaz koruma memurları ikinci sırada ve adliye çalışanları üçüncü sırada intihara sürüklenmektedir dedi.
ADALETSİZLİK ZİRVE YAPTI
Başkan Tuluk, şöyle devam etti: 3 Temmuz 2022 tarihinde Eskişehir Adliyesinde de Gökhan İnceoğlu da intihar etmiştir. Neden bir hakim gider de kendisini çocuk parkında iple asar? Neden 3 sayfa not bırakır? Eğer hepsinin psikolojik sorunu varsa neden işe alındılar? Ruhsal bunalımı olanlara neden iyi araştırmalar yapılmadan iş veriliyor? Bizler, adliyelerde çalışan kamu emekçileriyiz. Alındığı gün biten maaşlar, az kişi ile çok iş yapmak, bunca iş yüküne rağmen, en küçük hatada disiplin soruşturması tehdidine maruz kalmak, görevde yükselme sınavında mülakat uygulaması ile kurumda adaletsizliğin zirve yaptığı yargı çalışanlarıyız. İnsan hayatı kutsaldır. Psikolojik sorunu, ruhsal sorunu vardı ibareleri altına gizlenmek doğru değildir. Kesinlikle Adalet Bakanlığı ve yetkililerden açıklama bekliyoruz. İntiharların önüne geçilmesi için Samsun Büro Emekçileri Sendikası olarak acil taleplerimiz; Yargı emekçilerine derhal ek zam verilmelidir. Çalışma şartları iyileştirilmelidir. Yargı emekçileri disiplin soruşturması yönünden 2802 sayılı kanundan çıkarılmalıdır. Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil liyakat esas alınmalıdır. Sözleşmeli çalışanlara kadro verilmelidir. Yargı emekçilerine siyasi baskı ve mobbing yapılmamalıdır.