TOLGA BİRGÜCÜ – Samsun Bilim ve Sanat Merkezi bünyesinde Bilim Gençlik Grubu’nu oluşturan 10 genç, yaşıtlarına verdikleri eğitim desteğiyle Ortaçağ İslam coğrafyasındaki bilim insanlarının tıp, mühendislik, astronomi alanlarında yaptığı alet ve makineleri Tinkercad, App Inventor, Cura gibi bilgisayar programları aracılığıyla 3D yazıcı kullanmak suretiyle yeniden tasarladı.
PROJEDE SONA GELİNDİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan proje desteği alan ‘Kayıp Aydınlanmanın İzinde’ adını taşıyan projenin sergisi için hazırlıklarda sona gelindi. Tıp alanında Zehravi’nin ameliyatlarda kullandığı aletler, astronomi alanında Meraga Rasathanesi’nde çalışan El-Urdi’nin gözlem aletleri, mühendislik alanında El-Cezeri’nin savaş makineleri, şifreli kilitleri ürün olarak çıkarıldı.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Projenin yürütücülüğünü üstlenen Tarih Danışmanı Mehmet Köseoğlu; projede fizik, astronomi, kimya, eczacılık, tıp bilimi alanlarında sergiyi gezecek kişilere İslam coğrafyasındaki bilimsel çalışmaların inovasyonla yeniden tasarlanması yönünde gençlerin neler yapabileceklerini de gözler önüne sereceğini belirtti. Köseoğlu, ayrıca projenin dünyada hiç örneği olmayan şekilde Belh Ekolü’ndeki haritacıların haritalarının modern sanatla dönüşümünü de başardıklarını sözlerine ekledi.
SERGİ YARIN AÇILIYOR
Kayıp Aydınlanmanın İzinde Projesi’nin sergi açılışı 13 Ocak Perşembe günü saat 17.00’de Samsun Bilim ve Sanat Merkezi’nde yapılacak. Sergi, 3 gün boyunca ziyaretçilerine açık kalacak.