İçindekiler
İkinci derece deprem bölgesinde olan Samsun’da, riskli yapı sayısı tahmin edilenden fazla. Samsun’da kentsel dönüşümün hızlandırılması, yapı envanterinin güncellenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi hayati önem taşıyor. Kentteki dönüşüm statüsü kapsamında öncelik verilen binaların çoğu 40 yaşın üzerinde.
Samsun’da 1999 öncesi inşa edilen yapıların büyük bölümü, güncel deprem yönetmeliklerine uygun değil. Özellikle İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde çok sayıda eski bina hâlâ aktif şekilde kullanılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü verilerine göre, şehirde kentsel dönüşüm kapsamında öncelik verilen binaların çoğu 40 yaşın üzerinde.
Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bazı mahallelerde çalışmalar başlatılmış olsa da, mülkiyet anlaşmazlıkları, ekonomik zorluklar ve kira desteği yetersizliği süreci ciddi biçimde yavaşlatıyor. Uzmanlara göre, dönüşüm hızının bu şekilde devam etmesi hâlinde, Samsun’un eski konut stokunu yenilemesi 20 yıl sürebilir.
“Ciddi hasarlar oluşabilir”

Deprem bilimciler, Karadeniz’de büyük kırılmaların az yaşandığını ancak bu durumun “risk yok” anlamına gelmediğini vurguluyor. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakınlığı nedeniyle, Samsun’da da “ikincil sarsıntılarla” ciddi hasarlar oluşabilir. Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nden alınan bilgiye göre, kötü zemin üzerine yapılmış, deniz dolgusu olan bölgelerde yer alan yapılar daha yüksek risk altında.
Yapı taraması zorunlu hale gelmeli
Samsun’da yapılan binaların birçoğunun deprem performansı bilinmiyor. Uzmanlar, yerel yönetimlerin tüm bina stokunu tarayıp risk haritası çıkarması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda vatandaşlara da önemli görevler düşüyor. “Binalarınızın dayanıklılığını ölçtürün, küçük çatlakları önemsemeyin” çağrısı yapılıyor.
Vatandaşlar: Taşınacak yerimiz yok
Yapılan sokak röportajlarında, özellikle eski binalarda oturan vatandaşlar, “binamızda çatlaklar var ama maddi gücümüz yetersiz”, “taşınacak yerimiz yok” gibi gerekçelerle yaşadıkları riski göze almak zorunda kaldıklarını söylüyor.
Samsun’da fay hattı var mı? Kaçıncı deprem bölgesinde?

Öte yandan Türkiye’de deprem açısından 2.derece riskli iller; Malatya, Batman, Diyarbakır, Van, Adana, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Antalya, Zonguldak, Tekirdağ, Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Bayburt, Samsun, Ordu bulunuyor. 2.derece deprem riski taşıyan illerde orta şiddetli depremler görülebiliyor
diyekonustu.com