İçindekiler
- 1 MECLİSTEN BARIŞ PINARI HAREKATI’NA DESTEK
- 2 YATIRIMCI FİRMANIN RAPORUNDA ÇELİŞKİLER VAR
- 3 ‘MECİTÖZÜ’NDEKİ SANTRALDEN 6 KAT DAHA BÜYÜK’
- 4 TEKCAN: VİCDANLARINIZLA OY KULLANMASINI İSTİYORUM
- 5 İYİ PARTİ GRUBU TEKLİFİN BEKLETİLMESİNİ ÖNERDİ
- 6 DEMİR: ORTADA ASİT YAĞACAK DİYE BİR ŞEY YOK
- 7 ‘ZARAR VERİRSE, BELEDİYEMİZ O SANTRALİ DERHAL KAPATIR’
- 8 ‘DERHAL MÜHÜRLENİP KAPATILACAĞINDAN EMİN OLUN’
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 yılı Ekim ayı 22. Birleşiminin 1. Oturumu dün Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleştirildi. 44 maddenin görüşüldüğü meclis toplantısında 42 gündem maddesi oy birliği ile 2 gündem maddesi ise oy çokluğuyla kabul edildi. Maddeler arasında günlerdir Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’ne kurulması planlanan ve yapım çalışmalarına başlanan biyokütle enerji santralinin 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğini öngören teklif oy çokluğuyla kabul edildi.
MECLİSTEN BARIŞ PINARI HAREKATI’NA DESTEK
Mecliste ilk olarak Grup Başkan Vekillerinin imzaları ile gündeme alınan ‘Barış Pınarı Harekatı’na destek açıklaması okundu. Açıklamada; “Öncelikle bu hareket tercih değili zorunluluktur. Bölgenin tarihi, kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıkan türkiye bu harekette da yeni bir baharı oluşturacaktır. Barış Pınarı Harekatı’nda ülkemizin ve mehmetçiğimizin yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Harekatın başarı ile tamamlanacağına yürekten inanıyoruz” denildi.
YATIRIMCI FİRMANIN RAPORUNDA ÇELİŞKİLER VAR
Diğer gündem maddelerinin de görüşüldüğü meclise, günlerdir Samsun kamuoyunun gündeminde olan ve haftaiçi meclisin ilgili komisyonunda oy çokluğu ile kabul edilen Çarşamba-Biyokütle Enerji Santrali’nin (BES) 1/1000 ölçekli nazım imar olanı değişikliği teklifi geldi. Teklifin üzerine CHP grubu adına söz hakkı alan Atilla Tekcan, CHP grubu olarak söz konusu santralin Çarşamba Ovası’na ciddi zararlar vereceğini ve yatırımcı Oltan ve Köleoğlu Enerji (OKE) A.Ş. adlı firmanın hazırladığı rapor ile meclise gelen teklif arasında farklılıklar gözlemlediklerini belirtti.
‘MECİTÖZÜ’NDEKİ SANTRALDEN 6 KAT DAHA BÜYÜK’
Atilla Tekcan, “Tesisin günde 630 ton tarımsal, ormansal atık ve boyanmamış ahşap yakacağına dair talepnamede yeri var. Buradan çıkacak kül miktarı rakamı en düşük miktarı 36 tondur ve en yüksek 70 tona çıkacağını biliyoruz. Günde bin 500 ton su kullanılacağını da biliyoruz. Bu su, Çarşamba Ovası’ndan alınıp tasviye edileceği ve bir kısmının niteliksiz bir su vasfına dönüşecektir. Dün Çorum’un Mecitözü ilçesine gittik ve buradaki santrali inceledik. Söz konusu santralin bacası, sadece tozu tutuyor, zehirli gazı tutma gibi bir özelliği yok. 14 ton yakıtın depolama alanı aşağı yukarı bir futbol sahası büyüklüğünde olduğunu gözlemledik. Çarşamba Ovası’na yapılacak santrali düşündüğümüzde 6 katına denk geldiğini görüyoruz. Yani burada nakliye araçlarıyla birlikte bir hareket mevzu bahis olacak. Buradan çalışacak araçların trafiğinden ve egzoz gazlarından oluşacak hava kirliliği herkesin malumudur. Kimya Mühendisleri Odası, yerin yanlış olduğunu savunuyor. Santrale karşı olmak doğru değildir, buradaki esas olan santralin yerine karşı olmaktır. Afyonkarahisar’da vardır, kayalık yapıdır doğrudur destekliyorum ancak 0 rakımlı bir ovada tarımın yapıldığı bir yere yapılmasının ciddi zararlar ortaya koyacağı açıktır. Çevre Mühendisleri Odası’nın, toz ve partikül maddelerin tarım alanlarına zararları olduğuna dair raporu vardır. Samsun Tabip Odası, halk sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacağını söylüyor ve Ziraat Mühendisleri Odası ise bu santralin termik santralden farkı olmadığını söylüyor” ifadelerini kullandı.
TEKCAN: VİCDANLARINIZLA OY KULLANMASINI İSTİYORUM
Meclise seslenen Atilla Tekcan, şöyle devam etti; “Santrale yapılacak yer tahsisi konusunda ben ısrarcı olmamanız gerektiğini düşünüyorum, ben santralin zararlı olacağına ikna olmuş durumdayım. Buna sebep, uzmanlarımızın ve ilgili kişilerin bağımsız ve tarafsız raporlardır. Hiç birinin siyasi düşüncesi yoktur. Bizim görevimiz, çocuklarımıza sağlıklı bir şekilde dünyayı havası, suyu ve toprağı temiz bir şekilde devretmektir. Ben burada bugün oy kullanacak olan meclis üyelerimize çağrıda bulunmak istiyorum; çocuklarımız cennet kocuyor ben bundan mutlu oluyorum. Akşam çocuklarımızın gözünün içine bakarak, onlara ‘Ben senin geleceğin için biyokütle enerji santrali hakkında bir karar verdim” diyebilirler mi? Kısacası, herkese vicdanlarıyla oy kullanması yönünde seslenmek istiyorum.” Diğer yandan Samsun Valiliği’nce hazırlanması istenilen santral raporunu da hatırlatan Tekcan, raporun sonucunu heyecanla beklediğini sözlerine ekledi.
İYİ PARTİ GRUBU TEKLİFİN BEKLETİLMESİNİ ÖNERDİ
Santralle ilgili teklif maddesi ile ilgili İYİ Parti grubu adına konuşan Alper Aydemir ise santraller konusunda araştırma yaptığını ifade ederek, “Alacağımız kararla Çarşamba Ovası’na asit yağacak. Santral yapılırsa, orada çıkacak mahsulden çıkan ürünü size getirip ikram edeceğim. Yemezseniz de, yemeyen ile konuşmayacağım. Tesis yapılmalı evet ancak o herkesin sahip olmadığı bizim olan ovaya yapılmamalı. Bugün bu karara ‘hayır’ diyemiyorsanız bile gelin bekletelim” diyerek ilgili teklifin bekletilmesini önerdi.
DEMİR: ORTADA ASİT YAĞACAK DİYE BİR ŞEY YOK
Mustafa Demir, “Söz konusu yatırımla ilgili bir takım hassasiyetler üzerinden insanların fikirlerini değiştirilmeye çalışıldığını görüyorum. Buraya kurulacak yapının, asit yağmuruna sebebiyet verecek şekilde çalışması kesinlikle mümkün değil. O salınacağını ifade ettiğiniz zehirli gaz ve kül gibi bişey yok arkadaşlar. Bu fabrikalar doğaya arıtması kapalı devre çalışır. Doğru olan şudur; orada bir alan üzerine yapılıyor eve Çarşamba Ovası’nın bir bölümündedir. Daha önce de bu arazi kömür deposudur. Burada oy birliği ile alınmış bir karar var. Sayın Valimiz var, Orman İl Müdürü, Defterdar, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Devlet Su İşleri, Ziraat Mühendisleri Odası ve Tema’nın imzası var. Ortada yaşanmış bir plan süreci vardır. ÇED’e ihtiyaç duyulmamıştır. Bu şu anlamı taşır; bu tesis her halükarda çevre etki ve değerlendirmesi hükümelerini aşmayacak sınırlardadır. Zaten olsaydı sınırları aşsaydı, müdürlü ve bakanlık o Çevre Etki ve Değerlendirme raporunu istemek zorundadır. İstemesi gerekirken istememesi gibi bişey yok” diye konuştu.
‘ZARAR VERİRSE, BELEDİYEMİZ O SANTRALİ DERHAL KAPATIR’
Sosyal medyada santralle ilgili algı yaratılmak istendiğini gözlemlediğini vurgulayan Mustafa Demir, “Samsun gibi gelişmekte olan bir şehrin önünde durmak ve hepimizin hassas olduğu konular üzerinde algı oluşturmaya çalışılmasını doğru bulmam. Bakanlık müfettişlerinin raporu var. Bahsedildiği gibi santral toprak, su, hava ve insan hayatı ile ilgili bir zarar versin Büyükşehir Belediyesi derhal o santrali kapatır. Bu mümkün olmaz. Atı alan Üsküdar’ı geçti arkadaşlar. Türkiye’de bu santralden bir tek Mecitözü’nde yok. Diğer kentlerdeki santrallerin yapım aşamasını izlemezini tavsiye ediyorum. Adana, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çorum, Düzce, Kırklareli, Malatya, Manisa, Sakarya, Şanlıurfa ve Tekirdağ gibi bir çok ilimizde bu santrallerden var. Samsun’un şu anda toplam ihracatı 650 milyon dolar. Bahsettiğim şehirlerin çoğunun ihracatı Samsun’un önünde. Şunu artık hepimizin bilmesi lazım OMV çalışıyor, fosil yakıt yakıyorlar. Zararı var ise gelin kapatalım” şeklinde konuştu.
‘DERHAL MÜHÜRLENİP KAPATILACAĞINDAN EMİN OLUN’
“Tamamen ağaçsal dediğimiz yakıt türünü yakan bir santrale böyle yaklaşırsak Türkiye’nin ekonomik değer üreten sanayicileri ve üreticileri bu şehirden gitmişti” diyen Mustafa Demir, şöyle devam etti; “Büyükşehir Belediyesi olarak bizim de yetkilerimiz var. Birlikte gidelim mevcut üretim tesisleri ile ilgili araştırmamızı yapalım ama zarar varsa derhal gerekeni yapalım. Ancak şehrin önünde bu tür bir algı yaratmak, gelecek nesillerle ilgili insanların samimi duygularını kapatıp başka türlü algı oluşturmaya lütfen fırsat vermeyelim. İnceleyelim eğer öyleyse, yetkimiz var arkadaşlar kapatırız. Kaldı ki, ülkede yargı var. Buna yargı da müdahale eder. Bu şehrin potansiyeli yüksek. Hep birlikte bu şehirle ilgili rüyalarımız var. Ben size söz veriyorum; bu tesis çalıştığında toprağa, suya, havaya ve insanlarımıza zarar verdiği anda hep birlikte anında mühürlenip kapatılacağından emin olun.” Konuşmaların ardından ilgili teklif maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber