İçindekiler
Kanadalı maden firması Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Samsun’un Kavak ve Havza ilçe sınırları arasında yer alan Şahin Dağları’nda yaptığı altın madeni arama çalışmalarında doğa yok edilmeye devam ediyor. Sondaj çalışmaları kapsamında 462 metre derinliğe inen şirket belli aralıklarla topraktan numune almaya başladı. Altın arama çalışmaları kapsamında binlerce ağacın kesildiği Şahin Dağları’ndaki çalışmalarla ilgili şirket yetkililerinin bölge sakinlerinin galeyana gelmemeleri için propaganda yaptıkları belirtildi.
‘AKCİĞERLERİMİZİ SÖKÜYORLAR’
Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İlhan Ayrancı, “Şahin Dağları’nın geneli kayın ormanlarından oluşuyor. Kayın ağaçları, dünya genelinde havayı en fazla temizleyen ağaç türü olarak bilinir. Kayın ağaçlarını tanıyanlar bilir, Atakum ilçemizdeki Kocadağ’daki kayın ağaçlarını incelediğinizde gövdelerinin pütürlü olduğunu görülmektedir. Bu durum bölgedeki havanın kirliğilik oranını ortaya koymaktadır. Ancak Şahin Dağları’ndaki kayın ağaçlarının gövdeleri pürüzsüzdür. Yani Şahin Dağları, Samsun’un akciğerleridir. Samsun’un nefes almasını sağlayan bu ağaçlar, sondaj çalışmaları kapsamında makinalara yol açmak için yok edildi. Akciğerlerimiz sökülmeye de devam ediyor” diye konuştu.
NUMUNELER ALINMAYA BAŞLANDI
Başkan Ayrancı diğer yandan, “Sondaj çalışmaları kapsamında, her bölgede 600 derine kadar çukur açılıyor. Bu çukurlardan belli aralıklarla numuneler alınıyor. Bu numuneler laboratuvarlara incelenmek üzere gönderiliyor. Altın bulunana kadar da bu çalışmalar devam edecek, sondajlar vurulacak” şeklinde konuştu.
YÖRE HALKI ÜZERİNDE PROPAGANDA
Maden şirketinin bölge halkına yönelik propaganda çalışması yaptığını iddia eden Başkanı İlhan Ayrancı, “Şahin Dağları’nda asıl aranılan maden altındır. Ancak duyduğumuza göre, yöre halkına ‘Çalışmalarımız emeğimizi karşılamıyor, umduğumuzu bulamadık’ deniliyor. Buradaki amaç halkın galeyana gelmesini önlemektir. Böyle laflar çıkartıyorlar. İşletmeye değer olmayan bir maden olmasa, bölgedeki sondaj çalışmalarını durdururlar” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan ise Şahin Dağları bölgesinde her biri 450 metre derinliğinde toplam 462 sondaj noktası açılacak.