İçindekiler
- 1 “HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
- 2 SONER ÇANKAYA KİMDİR?
- 3 “SAMSUN ÜNİVERSİTESİ İÇİN TOPLAM 14 HEDEFİMİZ VAR”
- 4 “HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
- 5 SONER ÇANKAYA KİMDİR?
- 6 Samsun Üniversitesi (SAMÜ Rektör adayı Prof. Dr. Soner Çankaya, üniversite ile ilgili 14 büyük hedefinin olduğunu açıkladı. diyekonustu.coma verdiği röportajında adalet, liyakat ve anlayış vurgusu yapan Prof. Dr. Soner Çankaya, parmakla gösterilir bir üniversite için rektörlük görevine aday olduğunu söyledi.
- 7 “SAMSUN ÜNİVERSİTESİ İÇİN TOPLAM 14 HEDEFİMİZ VAR”
- 8 “HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
- 9 SONER ÇANKAYA KİMDİR?
“HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
Prof. Dr. Soner Çankaya: Röportajın başındaki soruda da belirttiğim gibi, öncelikle adalet ve anlayıştan uzaklaşmayacağız. Vermek istediğim mesaj, bu iki önemli noktayı sürdürerek, birçok şeyi birlikte yapmanın haklı gururu ve onuruyla görevimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Güler yüzle, imajı iyileşmiş, gelenekleri oturmuş ve kurumsallaşmış bir üniversite hedefinde epeyce yol almış olarak, gerginlik ve huzursuzluk ortamı oluşturmadan, kardeşçe el ele ve herkesin hakkını aldığı ve de hakkıyla bir yere geldiği üniversite hayalini kuruyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle, ehliyet ve akademik liyakatin en önemli ölçüt olduğu üniversitemizde hiçbir kişide minnet veya nefret duygusu oluşturmadan görevimizi sonlandırmak istiyoruz.
SONER ÇANKAYA KİMDİR?
Tolga BİRGÜCÜ: Bize yönetim anlayışınızdan söz eder misiniz?
Prof. Dr. Soner Çankaya: Adil liyakate önem veren ve istişare eden, hak eden hiçbir kimsede kadro ve özlük hakkı kaygısı oluşturmayan ve herkesin hakkını zamanında teslim eden bir yönetim anlayışıyla hareket etmenin doğru olduğuna inanmaktayım. Yönetimin; teşvik eden, destekleyen ve ödüllendiren, kaynak yokluğundan şikâyet etmek yerine yeni kaynaklar üreterek çözüm arayan, farklılıkları zenginlik olarak gören ve ötekileştirmeyen, yenilikçi düşünceleri destekleyen ve düşünenleri cesaretlendiren, üniversitenin hiçbir birimini ayırt etmeyen eşit mesafeli bir yaklaşımla bütün olarak ele alan, kurumsallaşmaya önem veren ve kişisel birliklerden çok kurumsal birliktelikleri önceleyen, birlikte düşünme ve üretme kültürü olan, kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanan ve her şeyi bir anda değiştirmeye kalkmayan anlayışla devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısacası adaletli bir yönetimi benimsiyorum. Farabinin de dediği gibi, Toplum sevgiyle kaynaşır, adalet ile yaşar..
Tolga BİRGÜCÜ: Size göre, üniversitelerde yöneticilerle ilgili sistem nasıl olmalıdır? Hayalinizdeki yönetici profili nedir?
Prof. Dr. Soner Çankaya: İdari görevlerin sınırlı sayıda insan arasında dolaşımının örgütlerde çürümeye yol açtığı dikkate alınarak; sisteme sürekli yeni beyinlerin dahil edilmesinin yolları aranmalıdır. Ayrıca, yeni dönemde yönetimin her kademesinde cinsiyet ayrımı yapılmaksızın başarılı akademik ve idari personel ile çalışılmalıdır. Ayrıca dürüst, ilkeli, tutarlı, adil ve güven veren, milli ve manevi değerlere saygılı olan, bilimsel ve etik değerlere bağlı kalan, paylaşmayı bilen, güler yüzlü olan, ufku olan ve hayata geniş bir pencereden bakabilen, kolay ulaşılabilen, dinleyen, anlayan ve sorun çözen, sorumluluk alabilen, söz ve kararlarının arkasında durabilen, başkasının başarısından mutlu olabilen ve de başkasının aklından istifade edebilen olunmalıdır.
Tolga BİRGÜCÜ: Samsun Üniversitesi ile ilgili hedefleriniz nelerdir?
“SAMSUN ÜNİVERSİTESİ İÇİN TOPLAM 14 HEDEFİMİZ VAR”
Prof. Dr. Soner Çankaya: Toplam 14 hedefimiz bulunmaktadır. Samsun Üniversitesinin Karadeniz Bölgesinde konumu itibarı ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu bilmekteyiz, öncelikle yapılması gereken bu potansiyeli harekete geçirerek bir kurum kültürünün oluşturulmasıdır. Bu nedenle hedeflerimizden 1incisi, Motivasyon ve Kurum Kültürü Oluşturmadır.
Hedeflerimizden 2incisi Ödüllendiren Üniversitedir.
İnsanoğlu, doğası gereği yaptıklarının takdir edilmesini ister ve bekler. Güçlü kurumlar belirli başarı ölçütlerini hedef koyar, bu başarı ölçütlerine ulaşmada standart değerlerin üstünde performans sergileyenleri muhakkak takdir eder, maddi ve manevi olarak ödüllendirir. Bizim yönetimimizde; belirlenen başarı ölçütleri çerçevesinde kaydedilir.
* Başarı sergileyen akademik ve idari personel muhakkak maddi ve manevi olarak ödüllendirilecek.
* Ödüllendirilmelerde alansal gerçekler dikkate alınarak, farklı alanlar ayrı ayrı değerlendirilecek.
* Değerlendirmelerde nicelikten daha çok nitelik ön planda tutulacak.
* Dışardan proje getirme, özel önem verilerek desteklenecek.
* Yeni atananlar ve akademik yükseltmeler üniversitenin web sayfasında ayrıntılı biyografi ile tüm Üniversiteye duyurulacak.
Hedeflerimizden 3üncüsü Eğitim -Öğretim: Özgüven Aşılamadır.
Üniversitemiz, iki yüzü aşkın yurtiçi ve binlerce yurtdışı üniversite ile rekabet halindedir. Bu süreçte, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yetersiz kalan ve uluslararasılaşma boyutlarıyla olması gereken yerde olmayan bir kurumun başarılı olma şansı bulunmamaktadır.
* Bu nedenle, Öğrenci laboratuvarlarının alt yapısı güçlendirilecek.
* Öğrencilerin teknik gezi, arazi çalışması ve uluslararası yarışmalar gibi etkinliklere katılımı desteklenecek.
* Üniversite içerisinde tüm birimlere hizmet veren ölçme ve değerlendirme merkezi kurulacak.
* Ülke çapında başarılı öğrencilerin tercihlerini yönlendirmek için uygun stratejiler geliştirilecek.
* Çift anadal ve yandal programları tekrar gözden geçirilecek daha etkin hale getirilecek.
* Ülkemizde an itibariyle önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimi alan 300 bine yakın uluslararası misafir öğrenci bulunmaktadır. Üniversitemiz bu yarışta oldukça geri durumdadır. Mevcut durumda 106 olan Uluslararası misafir öğrenci sayımızın arttırılması amacıyla kapsamlı çalışmalar yapılarak, yurtdışındaki başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için uygun stratejiler geliştirilecek.
Hedeflerimizden 4üncüsü Daha Cazip Lisansüstü Eğitimdir.
* Lisansüstü öğrenci (özellikle uluslararası misafir öğrenci) sayıları arttırılacak.
* Lisansüstü öğrenci bursu verilecek.
* Yerel, bölgesel ve ulusal sorunlara yönelik lisansüstü tezler teşvik edilecek ve desteklenecek.
* Sanayi, kamu kurumları veya sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yönetilen lisansüstü çalışmalara özel önem verilecek.
* Disiplinler arası lisansüstü eğitim programlarının açılması özendirilecek.
* Yurtiçi ve Yurtdışı Üniversiteler ile ortak lisansüstü programlar açılması teşvik edilecek.
* Lisansüstü eğitim kapsamında Academic/Technical Writting ve iletişim dersleri açılacak.
* Bulunduğu programda lisansüstü eğitim olmayan öğretim üyeleri ilgili yakın anabilim dallarına görevlendirilecek.
Hedeflerimizden 5incisi Araştırma Üniversitesidir.
İyi bir araştırma üniversitesi olabilmek için yeterli finansman, yetenekli araştırmacılar ve muhakkak iyi yöneticilere ihtiyaç vardır. Ülkemiz genelinde araştırma üniversitesi olma adına gerekli fon ve kaynaklar her geçen gün artmaktadır.
* Samsun Üniversitesinin ulusal ve uluslararası alanda tanınır olması adına bütün imkânlar seferber edilerek, marka haline gelmiş bir üniversite olması sağlanacak.
* Araştırma stratejileri ortaya konulacak.
* Tüm alanlarda araştırma altyapıları güçlendirilecek.
* Tıp fakültesi ve Samsun Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Karadeniz Bölgesinde Geriatri Merkezi haline getirilecek.
* İç ve dış paydaşların katılımı ve iyi bir paydaş yönetimi ile sağlık turizmi sektörüne yönelik stratejiler geliştirilecek ve Yurtiçi ve Yurtdışı gerekli bağlantılar sağlanarak Üniversitemiz, Bölgemizin Sağlık Turizm Merkezi haline getirilecek, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülteleri Şehir ve sanayi iş birliği ile ortak çalışma alanları desteklenecek.
* Sosyal Bilimleri bünyesinde barındırma bir ayrıcalık olarak görülecek ve evrensel şehrin sakinlerini yetiştirmede sosyal bilimlerin hayati olduğu hiç unutulmayacak.
* Üniversitemiz eğitim araştırmalarında bir marka haline getirilecek.
* Disiplinler arası çalışma gruplarının oluşumu için öncülük edilecek.
* Araştırma ruhunu lisans seviyesinde kazandırmak için müfredat gözden geçirilecek.
Hedeflerimizden 6ncısı Kaynakları Verimli Kullanan ve Yeni Kaynaklar Üreten Üniversitedir.
Üniversitelere aktarılan kaynaklar sayesinde Üniversitemizde de önemli alt yapı çalışmalarına imzalar atılmıştır. Yatırım önceliklerinin stratejik hedeflere göre tanımlanması, mükerrer yatırımlardan kaçınma, kaliteli işlere imza atabilme adına çok iyi planlama ve denetim mekanizmalarının oluşturulması, koruma kültürünün geliştirilmesi, var olan kaynakların kullanımında her zaman her zaman gerekli fizibilite çalışmalarının öncelikli olarak yapılması ve benzeri güncel yaklaşımlar kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına elzemdir.
* Öncelikli yatırımlar stratejik hedeflere göre belirlenecek.
* Planlama ve fizibilite analizi benzeri çalışmalara daha çok zaman ayırılacak.
* Var olan kaynakların daha korumacı, çevreci, adilane ve verimli kullanımı sağlanacak.
* Bakım ve onarımlar gibi esasında üniversitenin var olan imkânları ile yapabileceği birçok işin kendi gücümüzle yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.
* Tüm birimlerde döner sermaye gelirinin artması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Hedeflerimizden 7ncisi BAP: Yeniliklere Devamdır.
Bilimsel Araştırma Birimi destekleri baştan sona yenilenecek ve çeşitlendirilecek. Bu yeniliklerde, kaynakların daha verimli, etkin ve adil dağıtımı, daha çok projenin desteklenmesi, daha hızlı karar alabilme ana hedefler esas alınacak.
* Yurtdışı araştırma desteği verilecek.
* Araştırmada öncelikli alanlar tanımlanacak.
* Bölgeye ve Samsuna yönelik projeler için özel bir bütçe ayrılacak.
* Projeler kapsamında başarılı lisansüstü öğrenciler maddi olarak desteklenecek.
* Davetli uluslararası araştırmacılara maddi destek sağlanmaya çalışılacak.
* Araştırmalarda zamanın öneminin bilinciyle projeler kısa sürede değerlendirilecek ve bürokrasi azaltılacak.
Hedeflerimizden 8incisi Yurtdışı Yayın Destek Birimidir.
Günümüzde ulusal ve uluslararası üniversite sıralamasındaki en önemli ölçütlerden biri şüphesiz uluslararası saygın indekslerce taranan dergilerde yayınlanan makale sayısıdır. Bu dergilerde yayın yapmadaki en önemli zorluk yabancı dil ve istatistiksel analizlerdir.
* İngilizce yayınları dil ve etik açısından kontrol edecek bir birim kurulacak.
* Bu birim tarafından akademik yazma, kaynak araştırma ve kullanımı, yazım etiği ve benzeri konularda bilgilendirme toplantıları düzenlenecek ve eğitimler verilecek.
* İstatistiksel danışmanlık hizmeti verecek bir birim kurulacak ve istatistik paket program kullanımını ile ilgili uygulamalı eğitimler verilecek.
Hedeflerimizden 9uncusu Samsun Üniversitesi Yayınevi ve Matbaasıdır.
* Samsun Üniversitesi yayınevi kurulacak.
* Üniversite yayınları özendirilecek ve teşvik edilecek.
Hedeflerimizden 10uncusu Teknokent ile Teknoloji Üreten Üniversitedir.
Sürdürülebilir bir kalkınma ve uluslararası pazarda rekabet üstünlüğünün yolu kendi teknolojimizi üretebilmekten geçmektedir. Bilimsel ilerleme ve teknolojik gelişme etkileşimli ve bütünleşik iki araçtır. Etkin bir üniversite- sanayi işbirliği, firmaların innovasyon kültürünü ve teknolojiyi üretebilme kabiliyetini geliştirerek rekabet üstünlüğünün artmasına katkıda bulunacaktır. Bu işbirliğinin en önemli araçlarından biri, teknoparklar ve teknoloji geliştirme bölgeleridir.
* Öğretim Üyelerinin şirket kurması özendirilecek ve teşvik edilecek.
* Yeni gelişme alanları oluşturulacak.
* Araştırmacılarımızın, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın TUBİTAK, Sanayi Bakanlığı ve KOSGEBten daha çok Tekno-Girişim sermayesi desteği alabilmesi için her türlü imkan sağlanacak.
* Üniversitemizde yürüyen teknoloji gelişme odaklı lisansüstü tezlerin Teknokent bünyesindeki firmalarca desteklenmesi için gerekli girişimler yapılacak.
Hedeflerimizden 11incisi Üniversite- Kent işbirliğidir.
Üniversitelerin içinde bulunduğu toplumdan yalıtılarak değerlendirilmesi mümkün olmadığına göre Üniversitemizin yaptığı bütün işlerde hem dikey (devletin diğer kurumlarıyla) hem de yatay (Üniversitemizin diğer paydaşlarıyla) işbirliği içinde olmasına dikkat edilmelidir.
* Var olan ilişkiler daha güçlendirilecek.
* Yerelin önemli dinamiklerinin temsil edildiği ve Üniversitenin var olan potansiyeli ile bölgede daha etkin olmasını sağlayacak bir yerel danışma kurulu kurulacak.
* Üniversitemizin gelişimi adına görüş ve önerilerine başvurabileceğimiz tanınmış kişilerden oluşan Genel Danışma Heyeti kurulacak.
* Bölgesel İnovasyon Stratejisinin oluşturulmasında öncü rol alınacak
* Sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler kurulacak.
* Üstün başarılı ilk ve ortaöğretim çocukları için Yaz Okulları düzenlenecek.
* Sosyal sorumluluk projelerine imza atılacak.
* Halk eğitim faaliyetleri düzenlenecek.
* Bölgedeki liselerde genel olarak Yükseköğretim özel olarak da üniversitemiz ve bölümlerimiz hakkında bilgilendirme toplantıları yapılacak.
Hedeflerimizden 12ncisi Yaygın Dış İlişkilerdir.
* Üniversitemizde dış ilişkiler ofisi içerisinde Koordinasyon Kurulu oluşturulacak ve Kurul üyelerinin seçiminde farklı disiplinler arasındaki denge mutlaka gözetilecek.
* Mevcut işbirlikleri daha somut hale getirilecek.
* Özellikle Erasmus programı kapsamında gelen öğrenci sayısı arttırılacak.
* YÖK, TUBİTAK ve uluslararası fon kuruluşlarının verdiği yurt dışı araştırma ve hareketlilik desteklerinden yararlanmak maddi ve manevi olarak teşvik edilecek.
* Erasmus dışında özellikle Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerindeki Yüksek Öğretim Kurumları İle yeni işbirlikleri geliştirilecek.
Hedeflerimizden 13üncüsü Mezunlar ile İletişimdir.
* Üniversitemizi başarı ile temsil eden mezunlarımızla gurur duyuyoruz. Ancak, mezunlarla olan ilişkimiz maalesef istenilen düzeyde değildir.
* Mezunlarla iletişim bürosu oluşturulacak.
* Mezun veri tabanımıza kaydolan mezun sayısı arttırılacak.
* Yılda iki kez Mezun Bülteni Hazırlanacak.
* Büyük kentlerde mezunlar ile buluşmalar gerçekleşecek.
* Mezunlarla söyleşi dizisi başlatılacak.
Ve hedeflerimizden 14üncüsü ise Yaşanabilir ve Huzurlu Kampüslerdir.
Yükseköğretimin fiziksel mekânla ilişkisi düşünüldüğünde; Üniversite yerleşkelerimizin uzun erimli gelişim planları yapılmalı, buna göre yol düzeni, otopark ihtiyacı, ulaşım imkânı, dinlenme alanları ve diğer alanların neler olacağı belirlenecek. Öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizin üniversite yerleşkesi içerisinde daha konforlu yaşam sürmesi sağlanacaktır. Bu bağlamda;
* Kampus mimari yapılanma komitesi kurulacak.
* Kampüs alt yapıları iyileştirilecek.
* Yapı işlerine bağlı bir Bakım-Onarım Ekibi kurulacak.
* Yeniden yapılandırmalarda ilgili birimlerin ihtiyaçları ve fikirleri dikkate alınacak.
* Engelsiz bir Üniversite yolunda eksiklikler ivedilikle giderilecek.
* Rekreasyon alanları oluşturulacak.
* Üniversite peyzaj planlaması yapılacak.
* Kampüs içi işletmelerde hijyen ve hizmet kalitesi sıkı denetim altında olacak.
* Kampüs içinde yürüyüş ve spor parkurları düzenlenecek.
* Bütün binaların enerji ve suyu verimli bir şekilde kullanılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Tolga BİRGÜCÜ: Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
“HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
Prof. Dr. Soner Çankaya: Röportajın başındaki soruda da belirttiğim gibi, öncelikle adalet ve anlayıştan uzaklaşmayacağız. Vermek istediğim mesaj, bu iki önemli noktayı sürdürerek, birçok şeyi birlikte yapmanın haklı gururu ve onuruyla görevimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Güler yüzle, imajı iyileşmiş, gelenekleri oturmuş ve kurumsallaşmış bir üniversite hedefinde epeyce yol almış olarak, gerginlik ve huzursuzluk ortamı oluşturmadan, kardeşçe el ele ve herkesin hakkını aldığı ve de hakkıyla bir yere geldiği üniversite hayalini kuruyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle, ehliyet ve akademik liyakatin en önemli ölçüt olduğu üniversitemizde hiçbir kişide minnet veya nefret duygusu oluşturmadan görevimizi sonlandırmak istiyoruz.
SONER ÇANKAYA KİMDİR?
Samsun Üniversitesi (SAMÜ Rektör adayı Prof. Dr. Soner Çankaya, üniversite ile ilgili 14 büyük hedefinin olduğunu açıkladı. diyekonustu.coma verdiği röportajında adalet, liyakat ve anlayış vurgusu yapan Prof. Dr. Soner Çankaya, parmakla gösterilir bir üniversite için rektörlük görevine aday olduğunu söyledi.
DİYEKONUSTU (RÖPORTAJ) – Samsun Üniversitesi‘nde (SAMÜ) rektörlük için atama süreci devam ediyor. Mevcut rektör Mahmut Aydının görevine talip olan şu an için 6 isim net. SAMÜ Rektörlüğüne aday olan Prof. Dr. Soner Çankaya, diyekonustu.coma konuştu.
diyekonustu.com Genel Yayın Yönetmeni Tolga Birgücünün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Soner Çankaya, adaletin sağlandığı, liyakatin ve anlayışın olduğu bir üniversite oluşturacaklarını söyledi. Çankaya, önüne koyduğu 14 hedefini ise detaylarıyla sıraladı.
Tolga BİRGÜCÜ: Bize yönetim anlayışınızdan söz eder misiniz?
Prof. Dr. Soner Çankaya: Adil liyakate önem veren ve istişare eden, hak eden hiçbir kimsede kadro ve özlük hakkı kaygısı oluşturmayan ve herkesin hakkını zamanında teslim eden bir yönetim anlayışıyla hareket etmenin doğru olduğuna inanmaktayım. Yönetimin; teşvik eden, destekleyen ve ödüllendiren, kaynak yokluğundan şikâyet etmek yerine yeni kaynaklar üreterek çözüm arayan, farklılıkları zenginlik olarak gören ve ötekileştirmeyen, yenilikçi düşünceleri destekleyen ve düşünenleri cesaretlendiren, üniversitenin hiçbir birimini ayırt etmeyen eşit mesafeli bir yaklaşımla bütün olarak ele alan, kurumsallaşmaya önem veren ve kişisel birliklerden çok kurumsal birliktelikleri önceleyen, birlikte düşünme ve üretme kültürü olan, kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanan ve her şeyi bir anda değiştirmeye kalkmayan anlayışla devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısacası adaletli bir yönetimi benimsiyorum. Farabinin de dediği gibi, Toplum sevgiyle kaynaşır, adalet ile yaşar..
Tolga BİRGÜCÜ: Size göre, üniversitelerde yöneticilerle ilgili sistem nasıl olmalıdır? Hayalinizdeki yönetici profili nedir?
Prof. Dr. Soner Çankaya: İdari görevlerin sınırlı sayıda insan arasında dolaşımının örgütlerde çürümeye yol açtığı dikkate alınarak; sisteme sürekli yeni beyinlerin dahil edilmesinin yolları aranmalıdır. Ayrıca, yeni dönemde yönetimin her kademesinde cinsiyet ayrımı yapılmaksızın başarılı akademik ve idari personel ile çalışılmalıdır. Ayrıca dürüst, ilkeli, tutarlı, adil ve güven veren, milli ve manevi değerlere saygılı olan, bilimsel ve etik değerlere bağlı kalan, paylaşmayı bilen, güler yüzlü olan, ufku olan ve hayata geniş bir pencereden bakabilen, kolay ulaşılabilen, dinleyen, anlayan ve sorun çözen, sorumluluk alabilen, söz ve kararlarının arkasında durabilen, başkasının başarısından mutlu olabilen ve de başkasının aklından istifade edebilen olunmalıdır.
Tolga BİRGÜCÜ: Samsun Üniversitesi ile ilgili hedefleriniz nelerdir?
“SAMSUN ÜNİVERSİTESİ İÇİN TOPLAM 14 HEDEFİMİZ VAR”
Prof. Dr. Soner Çankaya: Toplam 14 hedefimiz bulunmaktadır. Samsun Üniversitesinin Karadeniz Bölgesinde konumu itibarı ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu bilmekteyiz, öncelikle yapılması gereken bu potansiyeli harekete geçirerek bir kurum kültürünün oluşturulmasıdır. Bu nedenle hedeflerimizden 1incisi, Motivasyon ve Kurum Kültürü Oluşturmadır.
Hedeflerimizden 2incisi Ödüllendiren Üniversitedir.
İnsanoğlu, doğası gereği yaptıklarının takdir edilmesini ister ve bekler. Güçlü kurumlar belirli başarı ölçütlerini hedef koyar, bu başarı ölçütlerine ulaşmada standart değerlerin üstünde performans sergileyenleri muhakkak takdir eder, maddi ve manevi olarak ödüllendirir. Bizim yönetimimizde; belirlenen başarı ölçütleri çerçevesinde kaydedilir.
* Başarı sergileyen akademik ve idari personel muhakkak maddi ve manevi olarak ödüllendirilecek.
* Ödüllendirilmelerde alansal gerçekler dikkate alınarak, farklı alanlar ayrı ayrı değerlendirilecek.
* Değerlendirmelerde nicelikten daha çok nitelik ön planda tutulacak.
* Dışardan proje getirme, özel önem verilerek desteklenecek.
* Yeni atananlar ve akademik yükseltmeler üniversitenin web sayfasında ayrıntılı biyografi ile tüm Üniversiteye duyurulacak.
Hedeflerimizden 3üncüsü Eğitim -Öğretim: Özgüven Aşılamadır.
Üniversitemiz, iki yüzü aşkın yurtiçi ve binlerce yurtdışı üniversite ile rekabet halindedir. Bu süreçte, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yetersiz kalan ve uluslararasılaşma boyutlarıyla olması gereken yerde olmayan bir kurumun başarılı olma şansı bulunmamaktadır.
* Bu nedenle, Öğrenci laboratuvarlarının alt yapısı güçlendirilecek.
* Öğrencilerin teknik gezi, arazi çalışması ve uluslararası yarışmalar gibi etkinliklere katılımı desteklenecek.
* Üniversite içerisinde tüm birimlere hizmet veren ölçme ve değerlendirme merkezi kurulacak.
* Ülke çapında başarılı öğrencilerin tercihlerini yönlendirmek için uygun stratejiler geliştirilecek.
* Çift anadal ve yandal programları tekrar gözden geçirilecek daha etkin hale getirilecek.
* Ülkemizde an itibariyle önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimi alan 300 bine yakın uluslararası misafir öğrenci bulunmaktadır. Üniversitemiz bu yarışta oldukça geri durumdadır. Mevcut durumda 106 olan Uluslararası misafir öğrenci sayımızın arttırılması amacıyla kapsamlı çalışmalar yapılarak, yurtdışındaki başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için uygun stratejiler geliştirilecek.
Hedeflerimizden 4üncüsü Daha Cazip Lisansüstü Eğitimdir.
* Lisansüstü öğrenci (özellikle uluslararası misafir öğrenci) sayıları arttırılacak.
* Lisansüstü öğrenci bursu verilecek.
* Yerel, bölgesel ve ulusal sorunlara yönelik lisansüstü tezler teşvik edilecek ve desteklenecek.
* Sanayi, kamu kurumları veya sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yönetilen lisansüstü çalışmalara özel önem verilecek.
* Disiplinler arası lisansüstü eğitim programlarının açılması özendirilecek.
* Yurtiçi ve Yurtdışı Üniversiteler ile ortak lisansüstü programlar açılması teşvik edilecek.
* Lisansüstü eğitim kapsamında Academic/Technical Writting ve iletişim dersleri açılacak.
* Bulunduğu programda lisansüstü eğitim olmayan öğretim üyeleri ilgili yakın anabilim dallarına görevlendirilecek.
Hedeflerimizden 5incisi Araştırma Üniversitesidir.
İyi bir araştırma üniversitesi olabilmek için yeterli finansman, yetenekli araştırmacılar ve muhakkak iyi yöneticilere ihtiyaç vardır. Ülkemiz genelinde araştırma üniversitesi olma adına gerekli fon ve kaynaklar her geçen gün artmaktadır.
* Samsun Üniversitesinin ulusal ve uluslararası alanda tanınır olması adına bütün imkânlar seferber edilerek, marka haline gelmiş bir üniversite olması sağlanacak.
* Araştırma stratejileri ortaya konulacak.
* Tüm alanlarda araştırma altyapıları güçlendirilecek.
* Tıp fakültesi ve Samsun Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Karadeniz Bölgesinde Geriatri Merkezi haline getirilecek.
* İç ve dış paydaşların katılımı ve iyi bir paydaş yönetimi ile sağlık turizmi sektörüne yönelik stratejiler geliştirilecek ve Yurtiçi ve Yurtdışı gerekli bağlantılar sağlanarak Üniversitemiz, Bölgemizin Sağlık Turizm Merkezi haline getirilecek, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülteleri Şehir ve sanayi iş birliği ile ortak çalışma alanları desteklenecek.
* Sosyal Bilimleri bünyesinde barındırma bir ayrıcalık olarak görülecek ve evrensel şehrin sakinlerini yetiştirmede sosyal bilimlerin hayati olduğu hiç unutulmayacak.
* Üniversitemiz eğitim araştırmalarında bir marka haline getirilecek.
* Disiplinler arası çalışma gruplarının oluşumu için öncülük edilecek.
* Araştırma ruhunu lisans seviyesinde kazandırmak için müfredat gözden geçirilecek.
Hedeflerimizden 6ncısı Kaynakları Verimli Kullanan ve Yeni Kaynaklar Üreten Üniversitedir.
Üniversitelere aktarılan kaynaklar sayesinde Üniversitemizde de önemli alt yapı çalışmalarına imzalar atılmıştır. Yatırım önceliklerinin stratejik hedeflere göre tanımlanması, mükerrer yatırımlardan kaçınma, kaliteli işlere imza atabilme adına çok iyi planlama ve denetim mekanizmalarının oluşturulması, koruma kültürünün geliştirilmesi, var olan kaynakların kullanımında her zaman her zaman gerekli fizibilite çalışmalarının öncelikli olarak yapılması ve benzeri güncel yaklaşımlar kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına elzemdir.
* Öncelikli yatırımlar stratejik hedeflere göre belirlenecek.
* Planlama ve fizibilite analizi benzeri çalışmalara daha çok zaman ayırılacak.
* Var olan kaynakların daha korumacı, çevreci, adilane ve verimli kullanımı sağlanacak.
* Bakım ve onarımlar gibi esasında üniversitenin var olan imkânları ile yapabileceği birçok işin kendi gücümüzle yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.
* Tüm birimlerde döner sermaye gelirinin artması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Hedeflerimizden 7ncisi BAP: Yeniliklere Devamdır.
Bilimsel Araştırma Birimi destekleri baştan sona yenilenecek ve çeşitlendirilecek. Bu yeniliklerde, kaynakların daha verimli, etkin ve adil dağıtımı, daha çok projenin desteklenmesi, daha hızlı karar alabilme ana hedefler esas alınacak.
* Yurtdışı araştırma desteği verilecek.
* Araştırmada öncelikli alanlar tanımlanacak.
* Bölgeye ve Samsuna yönelik projeler için özel bir bütçe ayrılacak.
* Projeler kapsamında başarılı lisansüstü öğrenciler maddi olarak desteklenecek.
* Davetli uluslararası araştırmacılara maddi destek sağlanmaya çalışılacak.
* Araştırmalarda zamanın öneminin bilinciyle projeler kısa sürede değerlendirilecek ve bürokrasi azaltılacak.
Hedeflerimizden 8incisi Yurtdışı Yayın Destek Birimidir.
Günümüzde ulusal ve uluslararası üniversite sıralamasındaki en önemli ölçütlerden biri şüphesiz uluslararası saygın indekslerce taranan dergilerde yayınlanan makale sayısıdır. Bu dergilerde yayın yapmadaki en önemli zorluk yabancı dil ve istatistiksel analizlerdir.
* İngilizce yayınları dil ve etik açısından kontrol edecek bir birim kurulacak.
* Bu birim tarafından akademik yazma, kaynak araştırma ve kullanımı, yazım etiği ve benzeri konularda bilgilendirme toplantıları düzenlenecek ve eğitimler verilecek.
* İstatistiksel danışmanlık hizmeti verecek bir birim kurulacak ve istatistik paket program kullanımını ile ilgili uygulamalı eğitimler verilecek.
Hedeflerimizden 9uncusu Samsun Üniversitesi Yayınevi ve Matbaasıdır.
* Samsun Üniversitesi yayınevi kurulacak.
* Üniversite yayınları özendirilecek ve teşvik edilecek.
Hedeflerimizden 10uncusu Teknokent ile Teknoloji Üreten Üniversitedir.
Sürdürülebilir bir kalkınma ve uluslararası pazarda rekabet üstünlüğünün yolu kendi teknolojimizi üretebilmekten geçmektedir. Bilimsel ilerleme ve teknolojik gelişme etkileşimli ve bütünleşik iki araçtır. Etkin bir üniversite- sanayi işbirliği, firmaların innovasyon kültürünü ve teknolojiyi üretebilme kabiliyetini geliştirerek rekabet üstünlüğünün artmasına katkıda bulunacaktır. Bu işbirliğinin en önemli araçlarından biri, teknoparklar ve teknoloji geliştirme bölgeleridir.
* Öğretim Üyelerinin şirket kurması özendirilecek ve teşvik edilecek.
* Yeni gelişme alanları oluşturulacak.
* Araştırmacılarımızın, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın TUBİTAK, Sanayi Bakanlığı ve KOSGEBten daha çok Tekno-Girişim sermayesi desteği alabilmesi için her türlü imkan sağlanacak.
* Üniversitemizde yürüyen teknoloji gelişme odaklı lisansüstü tezlerin Teknokent bünyesindeki firmalarca desteklenmesi için gerekli girişimler yapılacak.
Hedeflerimizden 11incisi Üniversite- Kent işbirliğidir.
Üniversitelerin içinde bulunduğu toplumdan yalıtılarak değerlendirilmesi mümkün olmadığına göre Üniversitemizin yaptığı bütün işlerde hem dikey (devletin diğer kurumlarıyla) hem de yatay (Üniversitemizin diğer paydaşlarıyla) işbirliği içinde olmasına dikkat edilmelidir.
* Var olan ilişkiler daha güçlendirilecek.
* Yerelin önemli dinamiklerinin temsil edildiği ve Üniversitenin var olan potansiyeli ile bölgede daha etkin olmasını sağlayacak bir yerel danışma kurulu kurulacak.
* Üniversitemizin gelişimi adına görüş ve önerilerine başvurabileceğimiz tanınmış kişilerden oluşan Genel Danışma Heyeti kurulacak.
* Bölgesel İnovasyon Stratejisinin oluşturulmasında öncü rol alınacak
* Sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler kurulacak.
* Üstün başarılı ilk ve ortaöğretim çocukları için Yaz Okulları düzenlenecek.
* Sosyal sorumluluk projelerine imza atılacak.
* Halk eğitim faaliyetleri düzenlenecek.
* Bölgedeki liselerde genel olarak Yükseköğretim özel olarak da üniversitemiz ve bölümlerimiz hakkında bilgilendirme toplantıları yapılacak.
Hedeflerimizden 12ncisi Yaygın Dış İlişkilerdir.
* Üniversitemizde dış ilişkiler ofisi içerisinde Koordinasyon Kurulu oluşturulacak ve Kurul üyelerinin seçiminde farklı disiplinler arasındaki denge mutlaka gözetilecek.
* Mevcut işbirlikleri daha somut hale getirilecek.
* Özellikle Erasmus programı kapsamında gelen öğrenci sayısı arttırılacak.
* YÖK, TUBİTAK ve uluslararası fon kuruluşlarının verdiği yurt dışı araştırma ve hareketlilik desteklerinden yararlanmak maddi ve manevi olarak teşvik edilecek.
* Erasmus dışında özellikle Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerindeki Yüksek Öğretim Kurumları İle yeni işbirlikleri geliştirilecek.
Hedeflerimizden 13üncüsü Mezunlar ile İletişimdir.
* Üniversitemizi başarı ile temsil eden mezunlarımızla gurur duyuyoruz. Ancak, mezunlarla olan ilişkimiz maalesef istenilen düzeyde değildir.
* Mezunlarla iletişim bürosu oluşturulacak.
* Mezun veri tabanımıza kaydolan mezun sayısı arttırılacak.
* Yılda iki kez Mezun Bülteni Hazırlanacak.
* Büyük kentlerde mezunlar ile buluşmalar gerçekleşecek.
* Mezunlarla söyleşi dizisi başlatılacak.
Ve hedeflerimizden 14üncüsü ise Yaşanabilir ve Huzurlu Kampüslerdir.
Yükseköğretimin fiziksel mekânla ilişkisi düşünüldüğünde; Üniversite yerleşkelerimizin uzun erimli gelişim planları yapılmalı, buna göre yol düzeni, otopark ihtiyacı, ulaşım imkânı, dinlenme alanları ve diğer alanların neler olacağı belirlenecek. Öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizin üniversite yerleşkesi içerisinde daha konforlu yaşam sürmesi sağlanacaktır. Bu bağlamda;
* Kampus mimari yapılanma komitesi kurulacak.
* Kampüs alt yapıları iyileştirilecek.
* Yapı işlerine bağlı bir Bakım-Onarım Ekibi kurulacak.
* Yeniden yapılandırmalarda ilgili birimlerin ihtiyaçları ve fikirleri dikkate alınacak.
* Engelsiz bir Üniversite yolunda eksiklikler ivedilikle giderilecek.
* Rekreasyon alanları oluşturulacak.
* Üniversite peyzaj planlaması yapılacak.
* Kampüs içi işletmelerde hijyen ve hizmet kalitesi sıkı denetim altında olacak.
* Kampüs içinde yürüyüş ve spor parkurları düzenlenecek.
* Bütün binaların enerji ve suyu verimli bir şekilde kullanılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Tolga BİRGÜCÜ: Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
“HERKESİN HAKKIYLA BİR YERE GELDİĞİ ÜNİVERSİTE HAYALİ KURUYORUZ”
Prof. Dr. Soner Çankaya: Röportajın başındaki soruda da belirttiğim gibi, öncelikle adalet ve anlayıştan uzaklaşmayacağız. Vermek istediğim mesaj, bu iki önemli noktayı sürdürerek, birçok şeyi birlikte yapmanın haklı gururu ve onuruyla görevimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Güler yüzle, imajı iyileşmiş, gelenekleri oturmuş ve kurumsallaşmış bir üniversite hedefinde epeyce yol almış olarak, gerginlik ve huzursuzluk ortamı oluşturmadan, kardeşçe el ele ve herkesin hakkını aldığı ve de hakkıyla bir yere geldiği üniversite hayalini kuruyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle, ehliyet ve akademik liyakatin en önemli ölçüt olduğu üniversitemizde hiçbir kişide minnet veya nefret duygusu oluşturmadan görevimizi sonlandırmak istiyoruz.