Haber ara

Select theme:
Eğitim

OMÜ’de dekan kıyımı!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Rektörlüğe atanan Prof

| 2020-10-11 03:11:00
OMÜ’de dekan kıyımı!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın 'dekanlaşma' çalışması devam ediyor. Bugün de 3 dekan, 3 yılını doldurmadan görevden alınarak yerine yenileri atandı. OMÜ'deki tek kadın dekan da görevden alındı
 

 TEK KADIN DEKAN GÖREVDEN ALINDI 

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın 'Dekanlaşma' yapılaşmasından OMÜ'nün tek kadın dekanı da nasibini aldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığına vekaleten atandıktan sonra 2019 yılında göreve YÖK tarafından asaleten atanan Prof. Dr. Seher Balcı Çelik de görevden alınanlar arasında yer aldı. OMÜ'nün tek kadın dekanı olan Çelik'in yerine ise Prof. Dr. Hamza Çalışıcı getirildi. Yine 2018 yılında göreve getirilen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy da görevden alınarak, yerine Prof. Dr. Muharrem Özcan atandı. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, yeni dekanları bizzat katıldığı mini törenlerle koltuklarına oturttu.

DEKAN NASIL ATANIR?

 

Üniversitelerde Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.

YÖK UYARMIŞTI

 

YÖK bir süre önce üniversitelere gönderdiği yazıyla rektörleri, dekanlaşma yapılanmasına karşı uyarmıştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından devlet üniversitelerine gönderilen yazıda, "Yeni atanan rektörlerce mevcut dekanlara görevlerini bıraktırmaya yönelik herhangi bir tutum takınılmamasını, üniversitelerin çoğulcu bir yönetim anlayışıyla ve mevzuat çerçevesinde bileşenleriyle birlikte yönetilmesini özellikle önemsiyoruz" uyarısında bulunuldu. YÖK'ten edinilen bilgiye göre, yeni atanan rektörlerin mevcut dekanlara yönelik sergiledikleri bazı tutum ve uygulamalarla ilgili son dönemlerde çeşitli şikayetlerin ve duyumların YÖK'e ulaşması üzerine bütün devlet üniversitelerine bir yazı gönderildi. Yazıda, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Anayasa'da fakültelere dekan atamalarının nasıl gerçekleşeceğinin belirtildiğine, görev sürelerinin rektörlerin görev süresinden bağımsız tutulduğu anlatıldı. Yazıda, buna karşılık kimi üniversitelerde yeni atanan rektörlerce mevcut dekanlara görevden ayrılmaları yönünde telkinde bulunulduğu veya mobbing yapıldığı bilgilerinin alındığı ve şikayetlerin ulaştığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Yükseköğretimde yönetişim modelini öne çıkaran 'yeni YÖK' olarak, yeni atanan rektörlerce mevcut dekanlara görevlerini bıraktırmaya yönelik herhangi bir tutum takınılmamasını, üniversitelerin çoğulcu bir yönetim anlayışıyla ve mevzuat çerçevesinde bileşenleriyle birlikte yönetilmesini özellikle önemsiyoruz."

DAHA FAZLA