Samsun’un Bafra ilçesi girişi Kızılırmak Nehri üzerine 1937 yılında inşa edilen ve sonrasında harap hale düşmesi nedeniyle yerine beton malzemeden ‘Çetinkaya Köprüsü’ adıyla yapılan köprü 81 yaşında. Yaşanan acı olayın ardından oluşan gelin alayı geleneği bugün halen devam ediyor.
GELENEK HALEN DEVAM EDİYOR

Üzerinden gelin alayı geçerken alaydaki atların uçan bir kartaldan ürkmesi ve köprünün yıkılarak gelin ve gelin alayının nehirde boğularak can vermesi üzerine ‘Köprüden Geçti Gelin’ türküsü yazılan meşhur Çetinkaya Köprüsü’nde, yaşanan acı olayın ardından oluşan, gelin alayı geçiş geleneği günümüzde halen devam ediyor. Bölge bugün gerçekleşen düğünlerde, olayda can veren gelin ve gelin alayının anısına, her gelin mutlaka köprüden geçiyor ve köprüde arabalar durdurularak insanlar ırmağa taş atıyor.
BOYU 255 METRE, GENİŞLİĞİ 6.80 METRE

Bafra Belediyesi’nden alınan bilgilere göre; Yapıldığı dönem, Bafra halkının isteği üzerine Çetinkaya ismi verilen köprüye 221.062 TL harcandığı bildirildi. İnşaatına 1936 yılının ilkbaharında başlanıldığı ve 15 Ekim 1937 tarihinde bitirilen, açılışı 4 Kasım 1937 tarihi nde yapılan köprünün boyunun toplam 255 metre ve genişliğinin ise 6.80 metre ve de tamamen ahşap malzemeyle inşa edildiği kaydedildi.
İŞTE NEŞET ERTAŞ’IN YAZDIĞI TÜRKÜ
Köprüden Geçti Gelin.
Saç Bağın Düştü Gelin.
Diloy Loy Halden Bilmez Diloy Loy,
Söz Anlamaz Ne Fayda.
Eğil Bir Yol Öpeyim,
Gençliğim Geçti Gelin.
Diloy Loy Diloy Diloy Diloy Diloy Loy,
Halden Bilmez Diloy Loy,
Söz Anlamaz Ne Fayda.
Köprüden Geçemiyom,
Az Doldur İçemiyom.
Diloy Loy Halden Bilmez Diloy Loy,
Söz Anlamaz Ne Fayda.
Sen Benden Geçtin Ama,
Ben Senden Geçemiyom…
Diloy Loy Diloy Diloy Diloy Diloy Loy,
Halden Bilmez Diloy Loy,
Söz Anlamaz Ne Fayda.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber