Tolga Birgücü – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Murat Kardaş, elektrik kaynaklı yangınların önlenebilir olduğunu belirtti. Kardaş, “günün koşullarının gerisinde kalan ve teknolojik gelişmeleri karşılayamayan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği güncellenmelidir” dedi.
‘ZORUNLULUK HALİNİ ALMIŞTIR’
Murat Kardaş, “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, ilk kez 29 Aralık 1954 tarihinde Elektrik İç Tesisat Talimatnamesi ve Fennî Şartname adı ile, son versiyonu ise Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği olarak 04.11.1984 tarihinde yayınlanmıştır. 1996 yılından bu yana ciddi bir güncelleme yapılmamış, bugüne kadar gelinen süreçte en son 2004 yılında Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun’a uyum amacıyla idari olarak değişikliğe uğramıştır. Birçok yeni yönetmelikte, hatta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) proje ve kabul yönetmeliklerinde güncel standartlar referans alınırken Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği bu anlamda günün gerisinde kalmıştır. Mevcut yönetmelikteki düzenlemeler konut binaları ve müstakil evler için yapıldığından atölyeler, fabrikalar ve endüstriyel tesisler için son derece yetersizdir. Zira bu yönetmelikte zorunlu olan Kaçak Akım Röleleri sadece toprak temaslarında etkili son devre koruma cihazları olup seri arkları algılayamaz. Bu cihazları metazori istemek yerine mühendislik hesapları ile, hem yönetmelikte hem de standartta tanımlanan ‘yangın tehlikesi olan yerlerin’ risk analizi ile tespitini yapmak ve bu yerlere ait önlemleri yönetmeliğe ve uluslararası standartlara (TS HD 60364-4-42) uygun olarak düzenlemek can ve mal güvenliği açısından zorunluluk halini almıştır” diye konuştu.
‘YANGINLAR ÖNLENEBİLİR’
Murat Kardaş, “İtfaiye raporlarına göre yangınların çıkış nedenleri arasında sigaradan sonra elektrik kontağı 26 ile ikinci sırada yer almaktadır. Burada elektrik kontağından kasıt bağlantı klemenslerindeki kontak eksikliği veya gevşekliği sonucu oluşan seri arklardır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından hazırlanarak üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile bilim çevreleri tarafından onaylanmış, uluslararası norm ve standartları karşılayan taslak “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” yaklaşık 12 yıl önce ETKB’na teslim edilmiş olmasına rağmen; Bakanlık, hiçbir güncellemeye yanaşmamaktadır. Bu durum her yıl birçok insanımızın, ölmesine, yaralanmasına, sakat kalmasına neden olmakla kalmayıp, yüzlerce ev, iş yeri ve tarihi ve kültürel mirasın da yanmasına, neden olmaktadır. Bugüne kadar elektrik kontağı olarak bilinen yangın olaylarından ve yönetmeliğin bu haliyle kalması durumunda yaşanması olası facialardan tek tek kişi ya da kurumlar değil, gerekli standartların yaşama geçirilmesini sağlamayan yetkililer de sorumludur” şeklinde konuştu.
‘BİR AN ÖNCE YAYINLANMALIDIR’
Murat Kardaş, şöyle devam etti; “ETKB tarafından ivedilikle Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, TS HD 60364 standardı baz alınarak güncellenmeli, meslek odaları tarafından geçiş kılavuzları hazırlanmalı ve eğitimler verilmelidir. Hem elektrik kaynaklı yangınların azaltılması, hem enerji verimliliğine uygun tesisatların yapılması, hem de güncel gelişmelere cevap verebilen yeni bir Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin bir an önce yayınlanması gerekir. Bu konuda ETKB bir an önce harekete geçmelidir. EMO tarafından günümüzün koşullarına uygun olarak hazırlanan “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” taslağınının ETKB tarafından bir an önce onaylamasını kamu adına bekliyoruz.”