Tolga Birgücü - Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda; tıbbi ilaçlara yüzde 12.10 zam yapıldı. Zamlı tarife dünden itibaren geçerli oldu. Türkiye Eczacılar Birliği (TİB) 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, konuya ilişkin Gazete Gerçek’e açıklamalarda bulundu.
'ORTALAMA BİR ZAM OLMUŞ’
2009 yılında global bütçe uygulaması sonrasında, her ne olursa olsun yıl içerisinde fiyat düzenlemesi yapılmayacağı kaydedilmişti. Her yıl bittikten sonra 45 gün içerisinde Sağlık Bakanlığı, ilaçlarla ilgili belirlenen yeni tarifeyi açıklama kararı aldı. Şimdi bu süreci yaşıyoruz. İlaç fiyatlarında artış olmasa, piyasa yani sanayi ‘ilaç üretmiyorum’ der. Ülkemizde maalesef üretim gerçekleştirilmediği ve ilaçlar dışarıdan alındığı için oldukça fiyatlar yüksek. Euro kuru üzerinden alındığı için ilaçlar sıkıntılar yaşanmaktadır. Euro bugün 6,56 oranında seyrediyor. Aslına bakıldığında, ilaç zammı bu minvalde değerlendirildiğinde söz konusu yüzde 12.10’luk artış ortada bir rakamdır” diye konuştu.
’45 GÜNLÜK BEKLEME SÜRECİ…’
Yeni tarifenin belirlenmesindeki 45 günlük bekleme sürecinin bakanlıkça sağlıklı yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Karacan, “Her yıl gelen yeni tarifeyi zamana yayarak değil, standardı olan bir tarihte açıklanması daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Ülkemizde elektriğe, doğalgaza veya başka kalemlere gelen zamlar da farklı tarihlerde belirleniyor. Dolayısıyla, bir karışıklık ortamı oluşuyor. Devlet, tüm kalemlere zammı aynı dönemde yapsa veya net bir dönemde gerçekleştirse, bu karışıklığın yaşanmayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
‘MAYIS-HAZİRAN’DA HİSSECEĞİZ’
“Devlet kendi tahsil edeceği vergiye 22.58 güncelleme rakamı koydu” diyen Başkan Karacan, şöyle devam etti; “Devlet üreticiye, ‘Sen üretici olarak asgari ücrete yüzde 15 zam yap’ dedi. Zam uygulandı. Üreticinin elektriğini, doğalgazına ve diğer diğerlerine de zam geldi. Devlete verdiği vergiye 22.58 zam geldi. Kısacası üretici bu zammı almazsa ciddi sıkıntıya girecek. Hasılatını korumak ve bu sene de diğer zamları yakalamak için daha yüksek fiyattan ürün satmak zorunda kalacak. Yoksa üretici, iflas eder. Kısacası, biz Mayıs ve Haziran aylarından sonra bunun yaratacağı sıkıntıları hissedeceğimizi düşünüyoruz.”
‘İLAÇ KITLIĞI ORTADAN KALKACAK'
Her yıl zamlı tarifenin açıklanmasından önce piyasada oluşan ilaç yokluğuna dikkati çeken Başkan Karacan, “Eczacılar olarak, her yıl maalesef ilaç kıtlığı sorunu yaşıyoruz. Tarifenin belirlenmesi bizleri özellikle bu açıdan mutlu ediyor. Çünkü ilaç piyasaya geri dönüyor. İlaç kıtlığının kalkması eczacıları mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber