diyekonustu.com - Karadeniz bölgesinde mutant virüs iddiaları ayyuka çıktı. Bölgedeki kentlerde mutant virüsle ilgili ciddi iddialar var. Bölgede mutasyon virüsün artışta olduğu ‘Karadeniz mutantı’ şeklinde tabirle ortaya konulmaya başlandı. Coğrafi yapıya göre farklılık gösterdiği iddia edilen mutant virüsle ilgili dün Samsun’da da bir iddia ortaya konuldu. İddiaya göre: kentte son yapılan PCR testlerinin yüzde 50’den fazlasında İngiltere varyantı tespit edildi. İddiaları ve son durumu Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun’a sorduk. diyekonustu.com Genel Yayın Yönetmeni ve Gazete Gerçek Yazı İşleri Müdürü Tolga Birgücü'ne konuşan Başkan Furtun, bakanlığın veri paylaşımı noktasında ketum davrandığını söyledi. Bakanlığın şeffaf olması gerektiğini söyleyen Başkan Furtun, bölgede yaşanan artışın doğruluğunu teyit etti. Başkan Furtun, söylemlerin iddiadan ibaret olduğunu ancak Samsun’da mutant virüsün oldukça fazla olduğunu ve geç kalınmaması gerektiğini ekledi.
'Bakanlık bilgi paylaşımına ketum davranıyor'
Gelişmeleri diyekonustu.com Genel Yayın Yönetmeni ve Gazete Gerçek Yazı İşleri Müdürü Tolga Birgücü'ne değerlendiren Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun, “Bölgemiz ve kentleriyle ilgili bir çok iddia vardır. Ancak bu bilgiler tamamıyla iddiadan ibarettir. Ne yazık ki birçok ilde olduğu gibi Samsun’da da il pandemi yönetiminde tabip odamız yer almamaktadır. Bu nedenle değerlendirmemiz tahminden öteye gidemeyecektir. Kısacası tam anlamıyla gerçek verilere sahip değiliz. Sağlık Bakanlığı ve bağlı il müdürlükleri bu konuda ketum davranmaktadır. Vaka sayılarında aslına bakılırsa bir düşüş sağlandı. Şu anda Samsun’da günlük vaka sayısı 300’lerde. 100 binlik orana bakarak kentlerimizin nüfuslarını karşılaştırırsak, rakamları doğrulayabiliyoruz” diye konuştu.
Samsun'da ortalığı karıştıran virüs iddiası!
'Açıklanan haritanın ipucu olduğunu düşünüyoruz'
Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin yetersiz kaldığını ve Karadeniz bölgesinde yaşanan vaka artışının nedenlerini görmek için daha şeffaf verilere ihtiyaçları olduğunu söyleyen Başkan Funda Furtun, “İllere göre kaç PCR testi yapılıyor? sorusunun cevabını net alamıyoruz. Mutant virüsün sık bulaştığını biliyoruz ama rakamları henüz bilemiyoruz. Diğer vaka sayıları gibi, mutant virüs verilerinin de açıklanması gerektiğini söylüyoruz. Bu açıklama, kontrol ve erken önlemler açısından fayda getirecektir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı Türkiye vaka durumunu haritasının yayınlamasını da bunun bir ipucu olduğunu düşünüyoruz. Harita önden verildi ki, durumu görelim diye. Yani haritaya göre yeni adımlar atılacaktır” diye konuştu.
Yeni koronavirüs mutasyonu (B117) hakkında ne biliyoruz?
Karadeniz'de sayılar neden fazla?
‘Neden vaka sayıları Karadeniz’de fazla?’ sorusunun yanıtını da veren Başkan Funda Furtun, “Bu çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Karadeniz bölgesinde il ve ilçeler birbirine oldukça yakın ve ev ziyaretleri çok sık oluyor. Cenaze taziye ziyaretleri çok sık oluyor. Örnekleri mevcuttur ki, bölgedeki bir mahallede ve ya herhangi bir apartmanda kitlesel hastalanma gözlemliyoruz. Mutant virüsün bulaştırıcılığı daha fazla. Ve yine biliyoruz ki Samsun’da saptanan mutant virüs sayısı maalesef oldukça fazla. Bakın, illere göre vaka sayılarının paylaşılması kararı, bize göre geç alınmış bir karardır. Mutant virüsle ilgili de geç kalınmaması lazımdır. Sayıların bir an önce açıklanması ve ona göre önlemler alınması gerekmektedir. Bu çok önemlidir, mutant virüsü aramazsak bulamayız ve tedbir noktasında geç kalmış oluruz” diye konuştu.
Samsun ilk 5'te yer aldı
Öte yandan Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Kovid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5 sırada Karadeniz Bölgesi’nden Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer aldı.
Koronavirüsten ölenlerin sayısı 2,5 milyona gidiyor
İşte artışın nedenleri
Öte yandan Karadeniz Bölgesi’nde çalışmalarını sürdüren filyasyon ekipleri, son günlerde koronavirüsün en fazla cenaze namazları, taziye ve aile içi ev ziyaretlerinde yayıldığını tespit etti.