Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Samsun İl Temcilcisi Rüstem Kara, konfederasyon tarafından yapılan ‘Halkın Enflasyonu Haziran 2020’ araştırması raporuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İl Temsilcisi Kara, gıda fiyatlarında yükselişin sürdüğüne dikkati çekti. “Gıda fiyatlarında son bir yıllık artış yüzde 26,5 olarak gerçekleşti” diyen Rüstem Kara, “Gıda harcamaları haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında arttı. Haziranda gıda fiyatlarında yaşanan artışı ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatlarıyla et ve işlenmiş diğer gıda fiyatlarında gözlenen yükselişler belirledi. Birleşik-Kamu İş’in, en çok tüketilen 77 gıda maddesini esas alınarak yaptığı çalışmaya göre gıda harcamalarında yılın ilk yarısındaki toplam artış yüzde 12,3 oldu. Mayıs ayında düşük oranda bir azalış yaşanan gıda fiyatları, haziran ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında artan gıda fiyatlarında bu yıl ocakta yüzde 4,2, Şubat ayında yüzde 1,9, martta yüzde 2,9 ve nisanda yüzde 1,95 oranlarında artış yaşanmış, mayıs ayında ise yüzde 0,3 gibi düşük bir oranda azalma gözlenmişti. Gıda fiyatlarında yılın ilk yarısındaki toplam artış ise yüzde 12,3 oldu” diye konuştu.
‘HARCAMALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ GIDA’
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının haziran ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan para son bir yılda (Haziran 2019’a göre) yüzde 26,5 oranında arttı. 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 36,5 olarak hesaplandı. TÜİK’in en son açıkladığı Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmasına göre Türkiye’deki en yoksul yüzde 20’lik kesim harcamalarının yüzde 28,7’sini gıda için yaparken, en zengin yüzde 20’lik kesim ise gıdaya en yüzde 15,4 oranında pay ayırdı. Gıdanın harcamalar içerisindeki payı Türkiye genelinde ise yüzde 20,3 olarak ölçüldü. TÜİK ise tüketici fiyatları endeksini hesaplarken gıdanın harcamalar içerisindeki payını 2020 yılı için yüzde 22,77 olarak esas alıyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiliyor” şeklinde konuştu.
BAKLİYAT FİYATLARINDA YÜZDE 25,5 ARTIŞ
Gıda harcamalarında yıllık olarak ise (Haziran 2019’a göre) yüzde 26,5 oranında artış kaydedildiğini belirten Kara, şöyle devam etti: “Son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 13, et-balık fiyatlarında 20,7, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 21,6 oranında artış yaşandı. Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 14,8 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 58,7 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 26,7 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 28,7, diğer gıda fiyatları ise yüzde 20,8 oranında zamlandı. Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 14,7, et ve balık fiyatları yüzde 15, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 33,4, yağ fiyatları yüzde 19,3, meyve fiyatları yüzde 71,2, sebze fiyatları yüzde 53,2, bakliyat fiyatları yüzde 25,5, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 35,4 oranında artış kaydetti.”