Dünyadaki ilk dijital bilgisayarın icat tarihi 1946. ENIAC adlı ilk bilgisayar ABD Ordusu’nun top atışları hesaplamalarına yardımcı olması için Amerikan Ordusu’nun desteği ile geliştirildiği biliniyor.
30 TON AĞIRLIĞINDAYDI
Kendinden önceki elektro-mekanik cihazların bin katı işlem gücüne sahip olan ENIAC’ın geliştirmesi zamanın parasıyla 500 bin dolar tuttu. Bu miktarın bugünkü değeri 6 milyon dolar. 30 ana bölümden meydana geliyor. 30 ton ağırlığında, 167 metrekare büyüklüğündedir. ENIAC’ın fişi 2 Ekim 1955‘te çekildi. Şu an ise ENIAC‘ın parçaları Washington’daki Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.
3.000 BİN SENE ÖNCE
İnsanoğlunun ilk hesap makinesi abaküslerdir ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3.000 sene önce kullanıldı. Otomatik hareketlerden yararlanan ilk toplama makinesi Blaise Pascal geliştirdi. Pascal bu makineyi tasarlarken, bir tarafa doğru döndürülen dişli çarkların hareketinden faydalandı. Daha sonra Leibniz aynı prensiple çarpma işlemi de yapabilen bir makine daha geliştirdi.
ÇOK DAHA HIZLIYDI…
Hesaplamada elektronik sistemin öncüsü İngiliz bilim adamı Charles Babbage. Babbage’nin Analitik Motor adını verdiği cihaz, belli bir programlama içinde hesapları otomatik olarak yapılıyordu. Gerçek anlamda bilgisayarlar 1941 yılında Berlin’de Kondrad Zuse tarafından geliştirildi. Onun yaptığı bilgisayar, elektron lambalarından oluşuyordu ve aynı yıllarda Busines Machine Corporation adlı firmanın yaptığı otomatik bilgisayardan çok daha hızlı çalışıyordu.
5.000 SAYIYI 1 SANİYEDE…
1946’da Amerikalı J. Presper Erchert ve John W. Mauchly, yüksek işlem hızına sahip tam elektronik ilk sayısal bilgisayarları geliştirdi. 17.500 civarında elektron küpü, 1.500 röle, 70.000 direnç ve 10.000 kondansatörden oluşmuş 30 ton ağırlığındaki bu dev makine, on haneli 5.000 sayıyı bir saniye içinde toplayabiliyordu.