Haber ara

Select theme:
Gündem

Çip fiyaskosu!

Ev hayvanlarına 31 Aralık'a kadar çip takılması zorunlu ancak piyasada çip yok. Sokak hayvanlarının nasıl tedavi edileceği belirsiz. Çipin hayvan sağlığına etkisi de dikkate alınmamış.

2022-12-26 17:47:17
Çip fiyaskosu!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ev hayvanlarına çip takılmasını öngören yönetmeliği fiyaskoya döndü. 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

HEKİMLER EK SÜRE İSTEDİ

Çip taktırmak için son tarih ise 31 Aralık 2022. Bu tarihten sonra ise çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 TL para cezası verilecek. Hayvan sahiplerinin çip taktırmak için son beş günü kaldı ama veterinerlerde çip kalmadığına dair şikayetler artıyor. Yoğun başvuru üzerine mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlarken veteriner hekimler ek süre istedi.

5 MİLYON HAYVANA YAPILMADI

Gazete Duvar'ın aktardığına göre: Dün itibarıyla sürenin dolmasına 6 gün varken ülke genelinde 1 milyon 3 bin 810 hayvan kayıt altına alındı. Yaklaşık 5 milyon hayvana çip uygulaması yapılmadığını aktaran Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker, "Türkiye’deki bütün kliniklerde ve tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çip takılmaya devam edilse bile 24 saat esasıyla süre sonuna kadar bu kadar hayvana mikroçip takılıp kayıt altına alınmasına imkan yok" dedi.

"STK'LAR SÜRECE DAHİL EDİLMEDİ"

Bianet'ten Ece Deniz'e konuşan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa yönetmeliğin hazırlanmasında STK'ların sürece dahil edilmediğini belirterek şunları söyledi:  "Yönetmeliğin çıkarılmasındaki ana amaç sahipli hayvanları kayıt altına almak ve sokağa terk edilmelerini önlemekti. Yönetmelik uyarınca hayvanların terk edilmesi durumunda da hayvan sahiplerine çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Fakat yönetmelik birçok hatayla dolu. Sahiplerinden hayvanların zorla alındığına dair şikayetler tarafımıza iletildi. Bütün bunları bakanlığa da ifade ettik. Yönetmelik yapılırken sokağın ve sahanın gerçeklerini bilen bizlere sorun dedik. Ama yine de STK'ların görüşlerini almadılar. "1 Ocak'tan itibarense klinikler sahipsiz hayvanlara bakmayacak. Bunun nedenini bakanlığa sorduk. Bakanlık artık belediyeler sahipsiz hayvanlara bakacak dedi. Ama şöyle bir sorunumuz var ki 138 belediyemizin 1200 tanesinde bakımevi yok. Dolayısıyla sokaktaki hayvanlar için tedavi imkânı da yok."

"FAHİŞ FİYATLAR İSTENİYOR"

Nihal Kasa, çip takılması konusunda hayvan sahiplerinden fahiş fiyatlar istendiğini de belirtiyor: "Çiplerin takılması konusunda bakanlık Veteriner Hekimler Odası'na tam yetki devri yaptı. Tabii bu durumun fırsata çevrilmesi gecikmedi. Çip takılması için özel kliniklerde fahiş fiyatlar isteniyor. Bakanlığa bağlı tarım müdürlüklerinde çiplerin takılması 80 lira civarında. Özellerde ise veteriner hekim odaları fiyatları belirleyecek. Tarife olacak diye memnun olduk. Bu işlem 150-170 lira arasında olacaktı. Fakat aldığımız duyumlara göre Moda'da bir klinik bir kedi için 1.500 lira istemiş. Nişantaşı'nda 350-500 lira arası ücretler talep ediliyor."

"HAYVAN SAĞLIĞINA ZARARLI MI?" TARTIŞMASI

Takılacak çiplerin özellikle yaşlı veya küçük ırk hayvanların sağlığına zararlı olup olmayacağı da ayrı bir tartışma konusu. Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan veteriner Tarkan Özvardar, özel durumlarda çipin takılıp takılmamasına veterinerin karar vermesi gerektiğini söyledi. 

Özvardar şu mesajları verdi: 

* Çipler bazı küçük ırklarda sorun yaratabilir.

* Bazı ırkların bazı hastalıklara eğilimi fazla.

* Çip özellikle küçük ırklarda MR çekiminde, vücut alanı küçük olduğu için yanlış sonuç vermesine neden olabilir, görüntüyü engelleyebilir. Bu nedenle küçük ırklarda bacağa takılması gerekiyor.

* Öte yandan yine bazı küçük ırklarda bireysel duyarlılık, ret, kistik oluşum, kanser tetiklemesine de neden olabilir.

* Bu nedenle küçük ırklarda ve risk taşıyan hayvanlarda çip takılıp takılmayacağına veterinerler karar vermelidir. Bunu tanı ve raporla veterinerler ortaya koyabilir. Bu durumda hayvanın kaydı yapılır, kayıt altına alınır, çip derinin altına yerleştirilmez, sahibi yanında taşır.

"SÜRECİN NASIL İLERLEYECEĞİ BİLİNMİYOR"

Yönetmelikte net olmayan noktalardan biri de sokak hayvanlarının durumu. Yönetmeliğe göre veterinerler çip taktırılmamış hayvanları tedavi etmeyecek. Geçen ay Gazete Duvar'dan Ardıl Batmaz'a konuşan veteriner hekim yapan Adem Işık, durumu yetkililere ilettiklerini ama yetkililerin de net cevap veremediğini anlattı.  Işık, “Bize gelenler de benzer soruları soruyor ama cevaplayamıyoruz. Durumu yetkililere iletiyoruz ama yetkililer de cevap veremiyor çünkü onlar da sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmiyor” dedi.

"BELEDİYE BU İŞİN ALTINDAN KALKAMAZ"

Sokaktan gelen hayvanın tedavisiyle ilgili yeni yıl itibariyle sorunlar oluşacağını savunan Işık, “Diyelim ki sokaktan bir hayvan geldi. Ben bu hayvanı tedavi edecek miyim, etmeyecek miyim, bilmiyorum. Hayvanı belediyeye mi yönlendireceğiz yoksa başka bir yöntem mi sunacaklar? Bunu da bilmiyorum. Belediyeye yönlendirsek de sıkıntı çünkü belediye de bu işin altından kalkamaz” ifadelesini kullandı.

"İLACI SİSTEME GİRMEMEK SUÇ"

Veteriner hekim Seyda Ünye de Işık ile benzer endişelere sahip: “Veteriner hekim olarak sokaktan gelen bir canı ölüme terk etmek en büyük suç. Hayvanın tedavisini uygulamak zorundayız. Bir taraftan hayvanı ölüme terk etmek suç, diğer taraftan hayvanın tedavisi için kullandığımız ilacı sisteme girmemek suç. Cezasını da bilmiyoruz, ne yapmamız gerektiğini de bilmiyoruz. Hayvana müdahale etmeyelim mi? Böyle bir şey yapamayız. Bu durumun 31 Aralık’tan önce netliğe kavuşması gerekiyor.”

diyekonustu.com

Daha Fazla Haber