
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkan Fatih Türkel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’a yanıt verdi. İl Başkanı Türkel, Çarşamba Ovası’nda kurulumu devam eden ve hakkında açılmış pek çok dava olan biyokütle enerji santralinin yerinin yanlış olduğunu söyledi.
‘YARGILAMA DEVAM ETMEKTEDİR’
Bilindiği üzere Çarşamba Ovasının ortasında yeralan Eğercili Mahallesinde tartışma ve dava konusu olan Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için Samsun 3. İdare Mahkemesi 18 Mart 2020 tarihinde nihayi kararını vererek Samsun Valiliği’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ işlemini iptal etti ve santral şantiyesi, halkımızın ısrarlı tepkileri sonucunda Valiliğimiz tarafından 11 Mayıs 2020 tarihinde müdürlendi. Samsun 3. İdare Mahkemesinin bu kararı Samsun Valiliği tarafından temyiz edildiği için yargılama Danıştay’da devam etmektedir. Ayrıca bu tesis için Samsun Büyük Şehir Belediyesinin ve Çarşamba Belediyesinin düzenlediği imar planlarına karşı açılan davalar Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde halen devam etmektedir” diye konuştu.
’38 TON KÜL ÇIKARTILACAK’
İl Başkanı Türkel, “Samsun 3. İdare Mahkemesinin nihai iptal kararında; tesisin kurulacağı alanın Çarsamba Büyük Ova koruma alanı içinde yer aldığı, ‘Nitelikli Tarım Alanı’ olarak tanımlı oldugu ve 1.sınıf tarım arazisi vasfında olduğu belirtilmiştir. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemek Devletin öncelikli görevi olduğu hatırlatılmakta olup, “Bu tesiste günde 630 ton biyokütle yakılacak, 1600 metreküp yeraltı suyu kullanılacak ve 38 ton kül çıkartılacak. Bu tesis kömür ile çalışan termik santrallerden yüzde 150 daha fazla azot oksit, yüzde 600 daha fazla uçucu organik bileşenler, yüzde 190 daha fazla partikül madde ve yüzde 125 daha fazla karbon monoksit yayacak” ifadeleri yer almaktadır” şeklinde konuştu.
‘YER SEÇİMİ HATALIDIR’
Fatih Türkel, şöyle devam etti; “Mahkeme kararında; söz konusu biyokütle enerji santralinin Çarsamba büyük ova koruma alanı dışında inşaa edilebileceği alternatif alanların bulunduğu da vurgulanmaktadır. Ayrıca yine mahkemenin kararında ‘(…) sadece santralın kurulacağı alan değil, bu alanın etkileyeceği çevre ve tarımsal yapının da gözetilmesi zorunludur’ denilmektedir. Mahkemenin kararlarından anlaşılacağı üzere Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali’nin yer seçimi hatalıdır. Bizim üzerinde durduğumuz husus budur. İktidar partisi yönetici ve milletvekillerinin, mahkemelerde devam etmekte olan davaları etkilemeye dönük açıklamalarını doğru bulmuyoruz. Bizim için önemli olan Çarşamba Ovasının korunması her türlü şirket çıkarlarının üzerindedir. Çarşamba Ovasında yaşamını sürdüren, tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve ülkemize hizmet eden yaklaşık 30 bin çiftçimizin geleceğini hiç bir şirket çıkarına değişmeyiz.”