Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde yapılması planlanan ve faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin en büyük ikinci Biyokütle Enerji Santrali (BES) olacak projeye tepkiler dinmek bilmiyor. Oltan Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için dün Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) üyeleri ve bölge sakinlerinin katılımıyla protesto eylemi gerçekleştirildi. Eylemde, ‘Çarşamba Ovası Nitelikli Tarım Alanıdır, Kirletilemez’ denildi.
SAMSUN VALİLİĞİ’NE SORDULAR

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ yaptığı açıklamada, “İtirazımız öncelikle Samsun Valiliği’ne; bir günde 630 ton yakacak bir tesise nasıl olur da ÇED gerekli değildir kararı verirsiniz? Bu karar kabul edilemez. Çarşamba Ovası’nın kalbine bu tesise nasıl izin verilebilir? DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, kurumların hepsi yazılan bir takım maddelerin arkasına sığınarak bu santralin yapılacağı yeri tarım alanı olmaktan çıkarmış durumdalar, çünkü tırnak içinde şöyle bir madde var: ‘Köy yerleşim alanı içinde olduğu için tarım dışı amaçlı kullanılabilir’ diyorlar. Hepimiz ovanın insanıyız. Burada köyler birbirine yakın, evler birbirine yakın, eğer bu santralin yapılmasına izin verilirse bütün ovayı ateşe atarsınız. Bundan sonra da havaalanından Yeşilırmak’a kadar giden bölgede de hiçbir tesise dur diyemezsiniz! Bu işe hukuken, teknik olarak hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz. Verdiğiniz oylarla belediyeye, meclise gönderdiğiniz insanların vicdanına sesleneceğiz. Sükunetle, sakinlikle vicdanlarına sesleneceğiz, hemşerilik haklarımızı kullanacağız. Bizden oy alıp bizi temsil ederken bu tesise müsaade edemezler. Önümüzde uzun bir yol var. Akıldan, bilimden yararlanarak sakinlikle kol kola bu yolu yürüyeceğiz” diye konuştu.
‘İNSANLARI KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Çarşamba Eski Belediye Başkanı Hüseyin Değerli ise “‘Biyokütle Enerji Santrali çevre dostudur’, ‘Ürününüz değerlenecek’, ‘İstihdam sağlanacak’ diyerek insanları kandırmaya çalışıyorlar. Böyle bir santralin istihdam seviyesi 10-15’i geçmez. Günde 30-40 ton ev atığı güya işlenecek. Isı elde edilecek ham maddeyi nasıl bulacaklar? Bu bölgenin üretimi bu santralin atık ihtiyacını karşılar mı? Türkiye artık çöp ithal ediyor ve konu şu ki; Çarşamba Ovası’nı çöplük yapmak istiyorlar. Gelecekler ‘santralimiz çevre dostudur’ diyecekler, bunlara inanmayın. Niye gizli yaptınız peki her şeyi? Gizlilik tehlikelidir. Gücümüz yeter mi bilmiyorum ama birlik beraberliğimizi artırmamız gerekiyor. Birkaç sermayedarın para kazanması için yapılan yatırımın halkın ne kadar zararına olduğunu, tarıma ne kadar zararına olduğunu araştırıp itiraz etmeliyiz. Ovamızın çöplük olmasına izin vermeyin” şeklinde konuştu.

Çeşitli sloganlar atan ve santral karşıtı sloganların yazılı olduğu dövizler vatandaşlar da, bölgeye kurulması planlanan santrale karşı olduklarını ifade etti. Grup daha sonra olaysız dağıldı.
YILDA 250 BİN TON ATIK BETARAF EDİLECEK
Öte yandan, yılda 250 bin ton zirai ve ormansal atık bertaraf edecek ve yaklaşık 200 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali (BES), 2020’nin Ağustos ayında devreye girmesi planlanıyor. Devreye alınacak santralde, Siemens’in 27MWe gücündeki SST-300 buhar türbinleri kullanılacak.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber