İçindekiler
Türkiye’nin en nitelikli tarım arazilerinden biri olan Çarşamba Ovası’nda kurulumu süren biyokütle enerji santrali ile ilgili Samsun 3. İdare Mahkemesi’ne açılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ‘Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması davaları sonrası görevlendirilen bilirkişi heyeti inceleme sonrası raporunu hazırladı. Edinilen bilgilere göre, heyet ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yeterli ve uygun olduğuna yönelik kanaat kullandı. Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Derneği (ÇARÇED) Dönem Sözcüsü Murat Şenel, bilirkişi heyetinin karar mekanizması olmadığını kaydederek, raporunu eleştirdi. Santralin bölgeye yapılan bir ihanet olduğunu ifade eden Şenel, heyetin hazırlanan proje tanıtım dosyasını alarak bölgeyi gezdiklerini ve buradaki görüşlere göre rapor hazırladıklarını iddia etti.
ÇARŞAMBA OVASI’NDA İNŞA DEVAM EDİYOR
Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret Anonim Şirketi’nce (OKE) yatırımı planlanan biyokütle enerji santralinin inşaa çalışmaları Türkiye’nin en nitelikli tarım arazilerinden biri olan Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde (Çarşamba Ovası) kurulum çalışmaları devam ediyor.
SANTRALLE İLGİLİ PROTESTOLAR SÜRÜYOR
2020 yılının ağustos ayında faaliyete geçmesi planlanan biyokütle enerji santraliyle ilgili siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre örgütleri, Samsun ve bölge halkının tepkileri sürüyor. Protestolar gerek sosyal medyadaki oluşumlarda ve gerekse kentin çeşitli bölgelerinde yapılan protesto eylemleri ve basın açıklamalarıyla dile getirilmeye devam ediyor.
MAHKEME GÖREVLENDİRDİ HEYET İNCELEME YAPTI
2019 yılının aralık ayında Çarşamba Ovası’ndaki tarım arazileri üzerinde yapımı devam eden biyokütle enerji santrali için verilen ‘Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ raporunun iptali istemiyle açılan dava üzerine Samsun 3. İdare Mahkemesi’nce Teknik Bilirkişi Kurulu oluşturuldu. Görevlendirilen bilirkişi heyeti, santral sahasında incelemelerde bulundu.
BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCEME RAPORU HAZIRLADI
İnceleme sonrası bilirkişi heyeti raporu hazırladı. Raporda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı değerlendirildi. Heyet hazırladığı raporda ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının ‘yeterli’ ve ‘uygun’ bulunduğuna yer verdii
ŞENEL: RAPORDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR
Raporla ilgili konuşan ÇARÇED Dönem Sözcüsü Murat Şenel, “Söz konusu santralin proje tanıtım dosyasında çok ciddi eksiklikler olduğunu ve detaylı inceleme yapılması gerektiğini ifade ettik. Santralin kullanacağı bölgedeki yer altı suyu kaynağı, diğer kuyularla etkileşimli olacak. Bu kullanımın yer altı suyu tablasının nasıl etkileyeceği raporlarda yok. Santralde yakılacak yakıtı karışım oranları yok. Bu oranlar santralin salınım yapacağı külün miktarını belirleyecektir. Ayrıca bölgede çok sayıda tesis var ve bu tesislerin aynı anda çalıştığında bölgedeki çevreye yapacağı etki etüt edilmemiş, santralin kurulumu süren bölgede başka tesis yokmuş gibi düşünülmüş. Santral günlük 240 metreküp civarı saf sıcak su atacak. Bu suyun alıcı ortama verilmesi durumunda (Katırağzı direneaj kanalı) flora ve fauanaya olacağı etkiler de raporda yok. Raporda, iklim bilimcisi Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu’nun da dikkatini çektiği inversiyon bölgesi olmasına yönelik herhangi bir araştırma yok. Havalimanı bölgesinde her zaman yoğun sis var ve baca bazları yere çöküyor, bununla ilgili de bir araştırma yapılmamış. Biz bu ve bunun gibi daha birçok hayati detaya itiraz ettik” diye konuştu.
‘KARARI BİLİRKİŞİ HEYETİ DEĞİL, MAHKEME VERECEK’
Dönem Sözcüsü Murat Şenel, şöyle devam etti: “İtirazlarımız üzerine görevlendirilen heyet, incelemesini yaptı. ‘ÇED gerekli değildir’ yönünde verilen karara itirazımızı değerlendiren bilirkişi heyeti incelemelerinin ardından raporunu hazırladığını biliyoruz. Detayları inceleyeceğiz ancak ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yeterli ve uygun olduğu yönünde bir kanaat var. Bu kanaati biz olumlu bulmuyoruz. Söz konusu kararla ilgili itirazlarımız sürecek. Çarşamba Ovası’nda ciddi sorunlar yaşanacak. Bu santral, bölgeye yapılan ihanettir. Bilirkişi heyeti sadece inşaatı gezdi, proje tanıtım dosyasını aldılar ve buradaki görüşlere göre bir rapor oluşturdular. Sorunların ancak ÇED’de incelenmesi gerekiyor. Bilirkişi karar mekanizması değildir. Kararı mahkeme verecektir. Tamamen ‘ret’ kararı çıkarsa temyize gideceğiz. Bu konuda haklı itirazlarımızı yapacağız ve sürdüreceğiz. Sonraki kararı mahkeme verecek. Mücadelemiz sürecek.”
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber