HABER – TOLGA BİRGÜCÜ
Samsun’un Canik ilçesinde Sancaktepe projesinin uygulandığı 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda yer alan araziye yapılan bir yapının kaçak olduğu ortaya çıktı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun şartları hiçe sayılırken, aralarında 8 metre mesafe konularak yapılması gereken 150 metrekarelik iki farklı yapı, mesafe bırakılmadan tek bina olarak inşa edildi.
CANİK’TE TARİH TEKERRÜR MÜ EDİYOR?
İlçenin en değerli bölgelerinden birine yapılan kaçak bina, önceki dönemde pek çok usulsüzlükle gündeme gelen ve birçok davaya sahne olan ilçe için “Canik’te tarih tekerrür mü ediyor?” sorusunu getirdi.
‘CANİK YILLARCA BARONLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ’
Kaçak yapıyla ilgili konuşan Canikli vatandaşlar, “Canik ilçemiz yıllarca yapılan usulsüzlüklerden çekti. Canik yıllarca baronlara veya başka birilerine peşkeş çekildi. Kamu arazilerine, özel mülkler yapıldı. Vatandaşın arazisi 15 santimetre geçse hemen gelip yıkıyorlar. Koskoca araziye kaçak bina yapmışlar. Bir de meclise getirerek bunu yasallaştıracaklar. Birilerine peşkeş çekecekler. Yazık günah bu milletin emeğine, parasına ve puluna” dedi.
MECLİSE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ
Canik Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, kaçak yapıyla ilgili bugün Canik Belediye Meclisi’ne ‘bu kadarına da pes’ dedirten bir ‘plan değişikliği’ teklifi getirdi. Söz konusu plan değişikliği teklifiyle, bazı şartların ortadan kaldırılarak kaçak yapının yıkılmaması hedefleniyor.
SANDIKÇI: KAMU MALINI KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Teklifle ilgili Tolga BİRGÜCÜ‘ye konuşan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “Söz konusu alana kurulan bina, iki ayrı 150 metrekare olması gerekirken bitişik yapılmış. Binanın yıkılmaması için plan notunu kaldırıyoruz. Yani inşaat yapılan alanın metrekaresi değişmeyecek. Yıkılması gerekirse zaten yıkarız. Burada yapacağımız plan değişikliği ile kamunun malını kurtarmaya çalışıyoruz. Ben zaten şahsen Canik’e zarar verecek bir uygulama olsa buna izin vermem. Burada, bu binanın kırılmaması ve dökülmemesi adına plan notu kaldırılıyor. Mecliste, belediyenin koymuş olduğu plan notunu kaldıracağız” ifadelerini kullandı.
MEMİŞOĞLU: USULSÜZLÜĞÜN ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR
TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, “Söz konusu bina, koruma amaçlı imar planına uymayan bir yapıdır. Burada alınmak istenen karar, usulsüz yapıyı uygun hale getirme çabasıdır. Böyle bir şeyin, belediye yetkililerinin bilgisi dışında yapılması mümkün değildir. Bu yapıdan anlaşılıyor ki, burada bilinçli bir suiistimal vardır. Dolayısıyla yapılmak istenen düzenlemeyle bu usulsüzlüğün üzeri örtülemeye çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.
‘BU YETKİ SADECE TBMM’DEDİR’
İshak Memişoğlu, daha sonra ise “Ayrıca Yürürlükteki imar planlarına aykırı biçimde yapılmış olan bir yapı, imar planı tadilatıyla uygun hale getirilemez. Bu durum İmar Affı’na girer ve bu yetki de sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir” ifadelerini kullandı.
YEREL YÖNETİMİN GÖREVİ BU DEĞİLDİR’
“Yerel yönetimlerin görevi bu değildir” diyen İshak Memişolu, şöyle devam etti: “Belediyelerin ve meclis üyelerinin görevleri, kentin sağlıklı ve planlı büyümesi ve gelişmesi sağlamaktır. Dolayısıyla buradaki koruma amaçlı imar planıyla olan uyarsızlığı gidermek, belediyenin ve belediye meclisinin görevi değildir. Onların görevleri yürürlükteki planlara göre kentleşmeyi sağlamaktır.”
diyekonustu.com