Haber ara

Select theme:
Gündem

Samsun'da Atatürksüz logoya bir tepki daha: Hukuki değil

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak 1993 yılından itibaren hizmet veren Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) logosunu değiştirerek logodan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

| 2020-02-28 02:58:39
Samsun'da Atatürksüz logoya bir tepki daha: Hukuki değil

Haber Merkezi - Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak 1993 yılından itibaren hizmet veren Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) logosunu değiştirerek logodan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün silüetinin çıkarılmasıyla başlayan tartışmalara Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Dr. Atila Tekcan yeni bir boyut kazandırdı. Dr. Tekcan, söz konusu amblem çalışmasının 5393 sayılı Belediye Kanun'na göre Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülerek çoğunluk kararıyla olması gerektiğini belirterek, "SASKİ logosu ile ilgili bir madde gündeme gelmemiş olup yapılan logo çalışması kanuni mesnetten yoksundur. Konu hakkında çözüm odaklı çalıştık ama çözüm hukuk mücadelesine kaldı" ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞTIK'
SASKİ'nin yeni logosunda, eskisinde yer alan Atatürk Anıt’nın siluetini içermediğinden dolayı haklı olarak yerel-ulusal basın ile çeşitli STK'lardan ve vatandaşlardan yoğun tepki ve eleştiri aldığını belirten Dr. Tekcan, "Samsun ilimiz kurtuluş tarihimizin başlangıç noktası olması nedeniyle tüm yurtta ve dünyada farklı bir misyon taşımakta olduğundan vizyonunu buna göre şekillendirmek zorundadır. Kent yöneticilerinin, akil insanlarının Samsun’a karşı aidiyet duygularına bağlı kalarak gerek şekli, gerekse idari tasarruflarını, iş ve eylemlerini buna göre ihdas etme zorunlulukları vardır. Bu zorunluluğa uymayan kişilerin aidiyet duygularından bertaraf olduğunu üzülerek görmekteyiz. Yeni logo çalışmasının kamuoyunun gündemine düşmeden önce yerel basın tarafından servis edildiği anda SASKİ Genel Müdürlüğü ile görüşme yaparak, yapılan logo çalışmasında Atatürk Anıtı’nın siluetinin olmadığından bahisle yapılan işin doğru olmadığını, kurumun bu konu nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalacağını, çalışma barışının ve kurum çalışanlarının motivasyonlarının bozulacağını, kurtaran şehir Samsun’nun her daim logolarda yer alması gerektiği hususları anlatarak siluetin yeni logo içine yerleştirilmesi gerekliliğini anlatmaya çalıştım, değerlendirecekleri söylediler. Akabinde aynı talep ve eleştirilerimi Meclis Grup Başkan Vekili ile Meclis Başkan Vekiline ilettim. Konu hakkında şu ana kadar olumlu bir gelişme yaşanmadığı gibi SASKİ Genel Müdürü, Büyükşehir’in logosu ile aynı anda kullanılacağına ilişkin açıklama yaparak yeni logo üzerinde ısrarcı olduğu görülmüştür. Samsun Büyükşehir CHP Grubu olarak iyi niyetli ve çözüm odaklı çalışmamız şu ana kadar çözüm üretememiştir" diye konuştu. 

‘KANUNİ MESNETTEN YOKSUN’
SASKİ Genel Müdürlüğü yetkisiz bir logo çalışması yapmış olduğunu söyleyen Dr. Tekcan, "Bu logoyu da Aralık/2019 tarihinde beri kullanmaktadır. Şöyle ki; 2560 sayılı Su ve Kanalizasyon İdarelerinin kurulu hakkındaki Kanun’nun  5.maddesinde 'Genel Kurulun toplanma ve çalışma esaslarına ilişkin olarak bu Kanunda düzenlenmemiş hususlarda; 1580 sayılı Belediye Kanununun hükümleri uygulanır.' hükmü amirdir. 1580 Sayılı Belediye Kanunu yerini 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'na bırakmıştır. Belediyelerce kullanılan logoların yani kanuni deyimle amblem belirlenmesi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun da düzenlenmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunun, Belediye Meclisi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 18/n. maddesine göre; 'Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek” belediye meclisinin görev ve yetki alanındadır. Bu ad verme, tanıtıcı amblem ve flama kullanımının yapılış usulü ise aynı Kanunun 81. maddesinde şöyle düzenlenmiştir: 'Cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girer.' Büyükşehir belediyelerinde ise;  5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu bu konuyu Belediye Kanunu gibi özel olarak düzenlememiştir. Ancak 5216 sayılı Kanunun 12. ve 28. Maddeleri uyarınca Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda düzenleme olmayan konularda Belediye Kanunu uygulanacağı için, büyükşehir belediyelerinin logo, amblem, flama vb. işlemlerinde de büyükşehir belediye meclisi görevli ve yetkili olacak, yapılış usulü de yine Belediye Kanunu’nda yer alan biçimde gerçekleşecektir. Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ve İhtisas komisyonları aynı zamanda SASKİ idaresinin de Genel Kurulu üyeleri ve Komisyon üyeleridir. Bu güne kadar yapılan gerek SASKİ Genel Kurulunda, gerekse Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında gündem maddesi olarak SASKİ logosu ile ilgili bir madde gündeme gelmemiş olup yapılan logo çalışması kanuni mesnetten yoksundur. Eğer bu konu ile ilgili gündem maddesi olarak meclisin gündemine geldiği vakit Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin sağ duyu ve aidiyet duyguları ile doğru bir karar vereceğine dair inancımızı sürdürmekteyiz. Konu meclis gündemine gelmediği takdirde grubumuz tarafından gündem dışı görüşme, soru önergesi verme yoluyla Samsun kentimizin, kurtuluş mücadelemizin tüm hak ve hukukunun aranacağının bilinmesi kamuoyuna saygı ile duyurulur" ifadelerini kullandı. 

diyekonustu.com

Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber

DAHA FAZLA