İçindekiler
Tolga Birgücü – Samsun’un önemli doğal alanlarından biri olan ve ‘oksijen deposu’ olarak adlandırılan Atakum ilçesi sınırlarındaki Kocadağ’ın 2004 ve 2019 yılları arasındaki değişimi yürek sızlattı. Google Earth uygulamasından edindiğimiz iki farklı görüntüde, bölgede faaliyet gösteren taşocaklarının yarattığı tahribat gözlerden kaçmadı. Görüntülere göre, bölgede yüzbinlerce ağacın kesildiği gözlemlendi.
MÜDÜRLÜK ‘TURİZM BÖLGESİ’ DİYE TANITIYOR
Diğer yandan 1350 metre rakıma sahip Kocadağ, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yapılan tanıtımlarda doğal güzelliklerine dikkati çekilerek, yayla turizmi, yürütüş, gezi, yama paraşütü, dağcılık ve kış turizmi yapılan bir bölge olarak tanıtılıyor.
KULLANILAN DİNAMİTLER YAŞAMI ÖLDÜRÜYOR
Kocadağ’da 6 ruhsat sahibi taşocağı işletmesinin tahrip ettiği alanın büyüklüğünün 3 bin 500 dönüme ulaştığının bilgisini veren ve burada yaşanan çevre katliamına ilişkin Gazete Gerçek’e konuşan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan ve her yerde bol miktarda bulunan taş , çakıl gibi doğal oluşumlar maden sayılıyor ve son yıllarda ormanlarla beraber korunan alanlarda bile çok kolaylıkla üretim izni veriliyor. Vahşi bir şekilde taş ocağı işletilmesi doğal yaşam alanlarımızı yok ediyor, doğal ekosistem bütünlüğünü bozuyor” diye konuştu.
‘EROZYON BASKISINA NEDEN OLMAKTADIR’
“Zaman zaman dinamit kullanılması insanlarımızın yaşamlarını da altüst ediyor” diyen Mehmet Özdağ, “Taş ocakları açık işletme yöntemiyle yapıldığı için orman bitki örtüsüne de çok ciddi zararlar veriyor. Madencilik faaliyetleri sonrasında ise maden alanlarının iyi rehabilite edilememesi nedeniyle toprak üzerindeki yüzey akıntıları erozyon baskısına neden olmaktadır. Yüzey akıntılarının toprak yığınlarında kalan tuz ve mineralleri çözmesi nedeniyle de maden çevresindeki tarım ve hayvancılığa dayalı sosyoekonomik faaliyetler tehlikeye düşmektedir” şeklinde konuştu.
‘İŞLETMELER DERHAL KAPATILMALIDIR’
Dönem sözcüsü Mehmet Özdağ, şöyle devam etti: “Bütün bunlar yapılırken Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmıyor. Ormanların getirdiği ekonomik değerler yokmuş gibi hareket ediliyor. İnsan ve canlı yaşamı gözardı ediliyor. Kocadağ’da Taşocağı işletmeleri için verilen ruhsatlar için süreler uzatılmamalı, kullanılmayan sahaların rehabilite edilmesi sağlanmalı. Yönetmeliklere aykırı hazireler eden işletmeler derhal kapatılmalıdır.”
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber