
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, kentteki icra dairelerinin dosyaları hakkında bilgi verdi. Samsun’da her iki kişiden birinin icralık olduğunu söyledi.
‘SORUNLAR ÇÖZÜLEMEMEMİŞTİR’
“Ekonomik kriz nedeniyle icra dairelerindeki dosyalar artış göstermeye devam ediyor” diyen Başkan Yılmaz Tuluk, “Derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 328 bin artarak, 25 Mart 2022 itibariyle 23 milyon 590 bine çıktı. Halkımızın bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye (tahsili gecikmiş borçlar da dâhil) toplam borcu 1 trilyon 109 milyar lira düzeyinde seyrediyor. İcra dairelerinde çalışan emekçi sayısı artmadığı gibi, özlük hakları her gün kaybolmuş, özellikle pandemi döneminde fedakârca evlere ve işyerlerine icraya gitmişlerdir. İcra katipleri kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışırken, aldıkları maaşlar eşit işe eşit ücret değildir. İcra yollukları, çalışma koşulları, yemek ve yol sorunları çözülmemiştir” diye konuştu.
‘ŞATAFAT İÇİNDE YAŞIYORLAR’
Başkan Yılmaz Tuluk, şöyle devam etti: “Daha önceden 8 adet icra müdürlüğü olan ilimizde, bütün icra müdürlükleri 9 icra müdürlüklerinde birleşerek, pilot bölge olduktan sonra icra müdürlüklerinin adı Samsun İcra Daireleri Müdürlüğü olmuştur. Makyaj ve güzel sözlerle ne yazık ki; icra dosyalarında azalma olmadığı gibi, seçimlerde mevcut hükümete 3 kişiden 2 kişi oy vermiş, bugün itibariyle İlkadım, Canik, Tekkeköy, Atakum, Samsun icra dairelerine bağlı olan merkez ilçelerimizdir. İlimizde her 2 kişiden 1’i icralıktır. 28 Mart 2022 tarihinde ilimizde mevcut icra dosya sayısı 390 bin 753, 2021 yılında açılan icra dosya sayısı 76 bin 382, 2022 Ocak’tan 28 Mart’ta kadar açılana icra dosya sayısı 25 bin 309’dur. Küçük bir azınlık şatafat ve lüks içinde yaşarken, ülkemizde memurlar, işçiler, köylüler, esnaf, ekonomik zorluklarla boğuşmaktadır ve yaşanılan ekonomik kriz, halkımızı icra dairelerine mahkûm etmektedir.”