Şeker fabrikada 298 lira markette 900: Başkan Türe’den acil üretim çağrısı
Tolga BİRGÜCÜ – Şeker karaborsada. Tedarik problemi yaşanan şekerin son durumunu değerlendiren Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Türk-Şeker’in 298 lira olarak fiyatını belirlediği 50 kiloluk şekerinin, özel fabrikalar tarafından 750-800 liradan satışa sunulduğunu belirtti. Türk-Şeker’in özelleşmeden önce piyasanın yüzde 60’ına etki edebilen bir sektörün öncüsü olduğunu ancak sonrasında etki alanının yüzde 36’ya kadar düştüğüne dikkati çeken Başkan Sinan Türe, arzda problem olmadığını ancak fiyattaki dengesizliğin ciddi oranda istikrarsızlık yaratarak, piyasayı allak bullak ettiğini söyledi. Diğer yandan şekerin marketlerde kilosu 15 ila 18 lira arasında satışa sunuluyor. Marketlerde 50 kilo şekerin fiyatı 750 ila 900 lira arasını buluyor.
VATANDAŞA VE FABRİKAYA ŞEKER YOK
Değerlendirmesine, “Piyasa allak bullak” diye başlayan Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, “Türk-Şeker özelleşmeden önce piyasanın 3’te 2’sini elinde tutabiliyordu yani bu yüzde 60’lık bir orana, üretime denk geliyordu. Ancak özelleştikten sonra bu oran yüzde 36’ya kadar düştü. Türk-Şeker’in şekeri fabrikada ucuz ancak vatandaşa ve fabrikalara satmıyorlar. Türk-Tarım üzerinden satış yapılıyor ancak bunu da açıkcası nereye yaptıklarını bilmiyoruz. Türk şeker’in 15 fabrikasında bugün şeker var ancak üretici buralarada giderek alamıyor” diye konuştu.
‘ŞEKER RESMEN KARABORSADADIR’
Türk-Şeker’in 298 lira olan 50 likoluk şekeri, bugün maalesef özel fabrikalar tarafından 750-800 lira arasında piyasaya satılıyor. Bu fiyatlar, şeker marketlerdeki raflara gelene kadar daha da yükseliyor. Marketler ve toptancılar Türk-Şeker’den şeker temin edemiyor. Fiyatlarin biri bir diğer günün fiyatını tutmuyor. Şeker resmen karaborsadadır. Şunun altını çizmekte fayda var, arzda kesinlikle sıkıntı yok ancak fiyattaki istikrarsızlıklar durumu bu seviyeye getirmiştir. Türk-Şeker, sektörün öncüsüydü ve piyasayı belirlerdi ancak şimdi eli de zayıflamış durumdadır. Kısacası Türk-Şeker’in piyasaya etki payı azaldığı için, özel fabrikalar fiyatlarla istedikleri gibi oynayabiliyorlar” diye konuştu.
‘ÇALIŞMAYAN TEK FABRİKA ÇARŞAMBA ŞEKER’
Ülke ekonomisi için büyük öneme sahip olan ancak tekrar üretime geçmesi yılan hikayesine dönen Çarşamba Şeker Fabrikası’yla ilgili de değerlendirme yapan Başkan Türe, “Ülkemizde zamlar birbirini kovalarken ve özellikle de sektörde şeker problemi yaşanırken, çalışmayan tek fabrika Çarşamba Şeker Fabrikası. Fabrikamız 365 gün şeker üretimi yapabilecek bir kapasiteye sahip durumda. Günlük pancar işleme kapasitemiz 3 bin ton ve yine günlük 50 bin ton ham şeker işleyebiliyoruz. Çarşamba Şeker Fabrikası bugün akıllı ve sağlıklı bir yöntemle çalışsa Türkiye’nin şeker ihtiyacının yüzde 6’sını karşılayacak bir kapasiteye sahiptir. Tek istediğimiz, fabrikamızın özellikle de şu dönemler göz önüne alınarak yeniden ve bir an evvel işletmeye açılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Tolga BİRGÜCÜ