İçindekiler
Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde Oltan ve Köleoğlu Enerji A.Ş. tarafından kurulumu devam eden biyokütle enerji santrali, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ’Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilen ve Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan eşsiz bir alüvyon orman ekosistemine sahip Hacıosman Ormanı’nı tehdit ediyor. Biyokütle enerji santralinin yakıt depolama çalışmaları hummalı şekilde sürdürdüğünü ve bu çalışmalar kapsamında bölgenin toz içerisinde kaldığını kaydeden Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Bu tozun Hacıosman Ormanları’na vereceği zararı düşünmek bile istemiyoruz” dedi.
‘ZARARINI DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUZ’
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Çarşamba BES elektrik üretimine geçmeden çevreyi kirletmeye başladı. Zira Danıştay 6. Dairesinin, Samsun 3. İdare Mahkemesinin kararlarını bozmasından sonra BES hammadde Depolama sahası olarak kullanılan 147 dönümlük alanda santral yakıtlarını depolama çalışmaları gece gündüz hız kesmeden sürüyor. Bu çalışmalar esansında çevreye yayılan toz civardaki evlerde yaşayan halkı perişan etmeye başladı bile, tozdan pencere bile açılmaz oldu. Bu tozun Hacıosman Ormanları’na vereceği zararı düşünmek bile istemiyoruz” diye konuştu.
DÜNYANIN NADİR ORMANLARINDAN BİRİ
Samsun’un Çarşamba ilçesi Çınarlı Mahallesi sınırlarındaki Hacıosman Ormanı, eşsiz alüvyon ekosistemi ile tüm Dünyanın nadir ormanlarından biri durumunda. 1 Ekim 1997 ve 2 Aralık 1998 tarihlerinde Samsun Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan iki ayrı kararla 1. Derece Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınan eşsiz orman, ağaç ve bitki varlığı ile dikkati çekiyor. Bilimsel çalışmaların da odağında olan Hacıosman Ormanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ (1 milyon 258 bin 418,21 metrekare) olarak tescillendi.
1’İNCİ DERECE DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLDİ
Ayrıca 7 Nisan 1997 yılında Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından da Hacıosman Ormanı Tabiat Koruma Alanı olarak belirlenen eşsiz orman, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ise 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. Orman İşletmesi Müdürlüğü’nün koruması altında da olan, 120 hektar alana sahip Hacı Osman Ormanı’nın 80 hektarlık kısmı orman alanı olarak doğadaki yerini alıyor.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Yeşilırmak Deltası’nın getirdiği alüvyonlarla oluşan ve Dışbudak, Meşe, Dışbudak Yapraklı Kanatlı Ceviz, Kayacık, Karaağaç, Doğu Gürgeni, Akçaağaç önemli bitki türlerini oluşturan eşsiz orman, bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapıyor. Alanda yapılan bilimsel çalışmalarda; ağaç katına ait 12 takson (sınıflandırmada tüm birimlerin adı), çatı katına ait 30 takson, ot katına ait 68 takson tespit edildi. Samsun-Çarşamba Havalimanı’nın hemen yanıbaşında yer alan 130 hektarlık Hacıosman Ormanı’nda; 12 tür ağaç, 30 tür çalı, 68 tür ot, 32 familyaya ait 72 çeşit mantar da tespit edildi.