İçindekiler
- 1 Samsun tramvay saatleri, Samsun tramvay durakları, Samsun tramvay ücretleri, Samsun’da tramvay nereden geçer?
- 2 SAMSUN TRAMVAY DURAKLARI VE HARİTASI
- 3 SAMSUN TRAMVAY HATTI HAKKINDA BİLGİ
- 4
- 5 SAMSUN’DA TRAMVAY ÜCRETLERİ
- 6 SAMSUN’DA TRAMVAY DURAKLARININ İSİMLERİ
- 7
- 8 SAMSUN OTOBÜSLERİ
- 9 SAMSUN TELEFERİK
Samsun tramvay saatleri, Samsun tramvay durakları, Samsun tramvay ücretleri, Samsun’da tramvay nereden geçer?
SAMSUN TRAMVAY DURAKLARI VE HARİTASI
Samsun’da ulaşım söz konusu olunca akla en çok kelimeler ve sorular şunlar oluyor; Samsun tramvay durakları, Samsun tramvay saatleri, Samsun tramvay, Samsun tramvay hattı, Samsun tramvay ücretleri, Samsun tramvay durak isimleri, Samsun tramvay durakları haritası, Samsun tramvay hattı uzunluğu, Samsun tramvay çalışma saatleri, Samsun tramvay güzergahı, Samsun tramvay güzergah haritası, Samsun tramvay hareket saatleri. Samsun tramvay güzergahları, Samsun tramvay saat kaça kadar, Samsun Hafif Raylı Sistem, Samsun tramvay kart, SAMKART.
Samsun’da ulaşımın hizmetinin büyük bölümünü üstlenen Samsun tramvay hattı ile ilgili tüm detaylar haberimizde….
SAMSUN TRAMVAY HATTI HAKKINDA BİLGİ
Samsun Hafif Raylı Sistemi ya da Samsun Tramvay Hattı, kısaca SAMRAY, Samsun’da Gar ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü arasında inşa edilen ve 10 Ekim 2010 tarihinde hizmete girmiştir. Samsun tramvay hattı, şehir içi raylı sistemdir. Samsun tramvay hattı, günde ortalama 90.000 yolcu taşımaktadır. Samsun tramvay hattı, 2013 yılı verilerine göre ise 3 yılda toplam 47.000.000 yolcu taşımıştır. Samsun tramvay hattı, tam 42 istasyondan oluşmaktadır. Samsun tramvay hattının ‘Taflan’ etabı henüz düşünme aşamasındadır. Ayrıca raylı sistemi beslemesi için şehrin farklı yerlerinde ring hatları kurulmuştur. Samsun tramvay hattı, Karadeniz Bölgesi’ndeki tek raylı sistem olma özelliğini halen korumaktadır.
SAMSUN TRAMVAY HAREKET SAATLERİTramvaylara ait planlanan Yurtlar – Tekkeköy İstasyonları karşılıklı sefer saatleri aşağıdaki gibi. Hareket saatlerinde ve sefer aralıklarında, yolcu yoğunluğu, trafik yoğunluğu ve teknik arızalar nedeniyle değişiklikler yaşanabiliyor.
Samsun tramvay hareket saatleri aşağıdaki gibidir;
Samsun’da tramvayın Üniversite ve Tekkeköy duraklarından karşılıklı son seferler saat 23:45′tir. Samsun’da tramvayın sefer saatleri ve sıklıkları, resmi tatil, sınav gibi günlerde değişebilmektedir.
SAMSUN’DA TRAMVAY ÜCRETLERİ
Samsun tramvay ücret sistemi aşağıdaki gibidir;
SAMSUN’DA TRAMVAY DURAKLARININ İSİMLERİ
Samsun halkının yoğun şekilde kullandığı raylı sistemler (tramvay) güzergahı genişletildi. Yıllardır beklenen OMÜ tramvay hattının açılmasından ardında durak sayısı 42’ye çıktı.
Samsun tramvay duraklarının isimleri aşağıdaki gibidir;
SAMSUN HAFİF RAYLI SİSTEM İŞLETMESİ HAKKINDASAMSUN ULAŞIM A.Ş. (SAMULAŞ)
1.Etap Raylı Sistem Hattında 21 adet yolcu istasyonu bulunmaktadır. Tüm istasyonlarda yaya geçişinin güvenli bir şekilde sağlanması için yaya hemzemin geçitleri mevcuttur. 1.Etap Raylı Sistem Hattında 3 adet viyadük 5 adet yaya üst geçidi bulunmaktadır. Bu üst geçitler; Yeni Mahalle- Atakent, Ömürevleri-Türk-iş, Türk-iş-Mimarsinan, Atakum Belediyesi-Denizevleri, Denizevleri-Karayolları istasyonları arasında yer almaktadır. 10.10.2016 yılında Gar – Tekkeköy 2.Etap Raylı Sistem Hattı açılışı gerçekleşerek hizmet vermeye başlamış ve Bursa’da yaptırılan 8 adet Panorama marka ülkemizin ilk yerli tramvayı Samsun’da kullanılmıştır. 2.Etap Raylı Sistem Hattı ile ilave 15 istasyon daha yapılmış ve Raylı Sistem hattı yaklaşık 29 km’ ye çıkmış, istasyon sayısı ise 21’ den 36 ya yükselmiştir. 2.Etap Raylı Sistem Hattı üzerinde 4 adet üstg eçit bulunmaktadır.. 05.07.2019 tarihinden itibaren yaklaşık 6 km uzunluğunda 3. Etap 19 Mayıs Üniversitesi Kampüs içi Raylı Sistem Hattı uzatım çalışmaları tamamlanarak ilave 7 istasyon ile hizmet vermeye başlamıştır.
SAMSUN OTOBÜSLERİ
Samulaş A.Ş. 2012 yılında 24 adet 12 metre, 5 adet 9 metre, 12 adet 6 metre, olmak üzere toplam 41 adet Otokar marka alçak tabanlı otobüs ile hizmet ring hizmeti vermeye başlamıştır. Samsun ili merkez içerisinde toplu ulaşımda yapılan yenilik ve talepler doğrultusunda hizmet alanlarını genişleterek ekspres ve toplu ulaşımın olmadığı bölgelerden raylı sisteme dikey besleme hatları eklenerek, herkesin toplu ulaşımdan faydalanması sağlanmıştır. 2017 yılı 2. yarısında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafında toplu ulaşıma kazandırılan 14 adet 12 metre, 19 adet 10 metre ve 37 adet 8,5 metre yüde 100 alçak tabanı BMC marka otobüsler ile tüm Atakum’ dan Tekkeköy’ e Samsun merkez ilçelerini kapsayan bir ulaşım ağı oluşturulmuştur. Günümüzde Samulaş A.Ş. mevcut 111 adet otobüs filosu ile 5 adet Ekspres Hat ve 17 Ring hattı ile hizmet vermektedir.
SAMSUN TELEFERİK
2005 Yılında faaliyete başlayan ve Batı Park ile Baruthane Tümülüsleri arasında hizmet veren teleferik hattı 323 metre uzunluğundadır. Karadeniz Bölgesi‘ nde hizmete açılan ilk teleferiktir. Samsun’ un kültür turizmine önemli katkı sağlamaktadır. 2005 – 2013 yılları arasında Büyükşehir belediyesi tarafından işletilmiştir. Samsun Büyükşehir Belediye tarafından 2013 yılı Eylül ayında alınan kararla Teleferik işletmesi SAMULAŞ’a devredilmiştir.
SAMULAŞ, Samsun Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak 2010 yılında kurulmuş ve şehir içi toplu taşıma sistemi ve ilintili lojistik türlerini de kapsamına alarak Türkiye’de bir değer olmaya yönelik hedefi doğrultusunda çağın ve teknolojinin gereksinimlerine uygun olarak hizmet veren bir ulaşım şirketidir. SAMULAŞ; Hafif Raylı Sistem, Şehiriçi Otobüs, Teleferik, Otopark ve Samsun’ da entegre bilet sistemi işletimi faaliyetlerini yürütmektedir. Ulaşım hizmetlerinin çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi, güvenli ve konforlu ulaşım imkanlarının arttırılması tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişme göstermektedir. SAMULAŞ bu amaçlar doğrultusunda yeni projeleri planlama, tasarım, onay ve işletim süreçleri ile ilgili Ar-Ge ve İnovasyon faaliyetleri yürütmektedir.